De horecasector in Oost-Vlaanderen groeit. Heel wat zaken doen het goed en brengen inspirerende verhalen. Er zijn meer oprichtingen (773), dan stopzettingen (672). Vooral het aantal restaurants en eetgelegenheden neemt toe. Het aantal cafés gaat echter in dalende trend. De horeca kent een grote dynamiek met veel starters, maar ook veel stopzettingen: slechts de helft van de horecazaken is na vijf jaar nog actief.
In deze groei, speelt het hoge consumentenvertrouwen ongetwijfeld een rol. De consument heeft nog nooit zoveel geld besteed aan horeca. Wanneer een consument 100 euro besteedt, gaat 6,2 euro naar horeca. Dit vertaalt zich in mooie omzetcijfers voor de horeca en gunstige vooruitzichten voor de werkgelegenheid. De Oost-Vlaamse horeca stelt 10.343 mensen tewerk. De grootste groep werkt in restaurants (60%).
“Horeca is economisch van grote waarde voor Oost-Vlaanderen. Bovendien draagt de sector bij tot het bewaren van eeuwenoude tradities, culturele gebruiken en gastronomisch erfgoed. Horeca brengt mensen met elkaar in contact en heeft dus ook een belangrijke sociale en maatschappelijke impact.”
Gedeputeerde Jozef Dauwe, voorzitter Economische Raad voor Oost-Vlaanderen
Meer dan 7.000 horeca-zaken in Oost-Vlaanderen
Onze provincie kent een hoge densiteit aan horecaondernemingen. Oost-Vlaanderen telt maar liefst 7.446 horecaondernemingen. Voor elke 10.000 inwoners zijn er 50 horecaondernemingen in Oost-Vlaanderen. Vooral Sint-Martens-Latem, Horebeke, Kruishoutem en Gent hebben veel horecazaken in verhouding tot hun aantal inwoners. In Kruibeke, Denderleeuw en Zomergem moet men (relatief gezien) het hardst zoeken naar een horecazaak.
In absolute getallen zijn, niet verwonderlijk, de steden Gent (1753 horecazaken), Aalst (423), Sint-Niklaas (332) en Dendermonde (226), de koplopers op vlak van horeca-aanbod.
Nood aan inspiratie?
De Economische Raad voor Oost-Vlaanderen en Horeca Oost-Vlaanderen bundelden acht inspirerende verhalen in de publicatie ‘Horeca in Oost-Vlaanderen, Inspirerende verhalen in beeld’. Verschillende types van horecazaken, verspreid over de provincie Oost-Vlaanderen, komen aan bod.
Elk hebben ze een eigen horecaconcept en identiteit: zowel starters als gevestigde horecazaken, net als een bistro en een top-gastronomisch restaurant. Verschillende experten geven in het boek inzicht in trends en succesvolle horecaconcepten.
De publicatie ‘Horeca in Oost-Vlaanderen, Insprirerende verhalen in beeld’ schetst een beeld van de Oost-Vlaamse horecaondernemer en biedt ‘tips&tricks’ om succesvol te ondernemen in de horeca.
Je kan de publicatie lezen via onderstaande link. Zolang de voorraad strekt, kan je ook een gedrukte versie aanvragen bij Carolien Ongena.
> Bekijk hier de foto’s van de voorstelling van het rapport ‘Horeca in Oost-Vlaanderen, Inspirerende verhalen in beeld’ op 19 maart 2018.
> Bekijk hier de reportage van de voorstelling: