29/11/2022 10:00  -  29/11/2022 17:00

Festival van de Toekomst

Eindelijk!

Na twee digitale edities is er ein-de-lijk het eerste échte Festival van de Toekomst.

Op dinsdag 29 november is het zover, in het Leietheater in Deinze.

Dan komen we te weten hoe de toekomst er voor onze economie in Oost-Vlaanderen uit zal zien.

Innovatief, dat is zeker!

Thierry Geerts schetst de digitale context en Stijn Ilsen neemt ons mee naar de ruimte, terwijl Yasmien Naciri inclusie koppelt aan innovatie en Tom Palmaerts de trends toont die ons te wachten staan.

Een boeiend programma dus, ook dàt is zeker!

Maar er is zoveel méér: een unieke belevingsmarkt laat ons proeven, voelen en horen hoe onze toekomst nu al vorm krijgt.

Mis deze festivalafspraak dus niet!

Schrijf je in

Programma

Zo ziet ons festivalprogramma er die dag uit:
09.30 u: opening festivalsite
10.00 u: Thierry Geerts • Homo Digitalis, waarom digitalisering ons meer mens maakt
11.00 u: Stijn Ilsen • The sky is not the limit
12.00 u: Belevingsmarkt en walking dinner
14.00 u: Yasmien Naciri • Geen innovatie zonder kritische reflectie
15.00 u: Tom Palmaerts • Futropolis. Nostalgisch toekomstdenken
16.00 u: afsluitende drink

Het Festival van de Toekomst vindt dit jaar in Leietheater in Deinze plaats.

Sprekers

Thierry Geerts

verantwoordelijk voor Google in België

Homo Digitalis, waarom digitalisering ons meer mens maakt
Het is al lang geen geheim meer dat zowel op technisch, menselijk als maatschappelijk vlak de veranderingen die de digitalisering met zich meebrengt bijzonder groot zijn. Maar wist je ook dat die digitalisering ons niet minder, maar juist méér mens maakt? Waardoor we als mens zelf geëvolueerd zijn naar wat je een nieuwe mensensoort zou kunnen noemen: maak kennis met de homo digitalis! Meer mens dan ooit.

Stijn Ilsen

satellite systems engineer QinetiQ Space

The sky is not the limit

Wist je dat er bij ons, in Oost-Vlaanderen, bijzondere ruimtevaartprojecten worden gerealiseerd? Zo werden er al drie Belgische satellieten ontworpen, gebouwd, getest én gelanceerd! Om iets bijzonders te doen in de ruimte moet je dus helemaal niet naar Amerika. Ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen blikt even terug, maar kijkt vooral vooruit. Naar bijzonder innovatieve projecten die inspireren en ons hier op aarde in de toekomst zullen helpen. Wist je bijvoorbeeld dat we bezig zijn met een missie om de aarde te beschermen tegen een asteroïde-inslag, dat we bemande missies naar de maan en Mars voorbereiden en tussendoor ook nog even wat technologie ontwikkelen om foto’s te maken van planeten bij andere sterren?

Yasmien Naciri

Algemeen manager Innovatiecentrum Werk

Geen innovatie zonder kritische reflectie

Moet innovatie kostelijk en radicaal zijn? Helemaal niet, en dat maakt Yasmien Naciri ons duidelijk. Ze legt ook uit hoe je best begint aan een innovatieproces in een omgeving waarin weinig wordt vernieuwd. Want wat doe je als innovatie zowel intern als extern bedreigend overkomt? En hoe zorg je ervoor dat je iedereen meekrijgt in je verhaal, zodat innovatie voor jouw organisatie doet werken in plaats van tegenwerken? Maak je klaar voor een pak praktische tips en herkenbare voorbeeldcases.

Tom Palmaerts

Trendwatcher

Futropolis. Nostalgisch toekomstdenken.

We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar door kleine trillingen te kaderen in grote evoluties en trends kunnen we mogelijke toekomsten wél voorstellen. Tom Palmaerts van Trendwolves onderzoekt welke maatschappelijke fenomenen de volgende tien jaar belangrijk zullen zijn. Hij speelt graag met toekomstdenken… maar toekomstdenken is enkel interessant als we er vandaag mee aan de slag kunnen gaan. Welkom in Futropolis!