08/09/2021 17:30  -  20/10/2021 19:00

Tech bOOST

Technologische innovatie bij de Oost-Vlaamse kmo 

Technologische innovaties zullen de wereld tegen 2030 grondig veranderen. Ontwikkelingen zoals robots, artificiële intelligentie, nieuwe energie, data management, duurzame materialen en cyberveiligheid hebben een impact op alle economische sectoren. Het is vaak moeilijk om een overzicht te krijgen op alle innovaties. De impact ervan op het eigen bedrijf is onduidelijk. Tegelijk vormen deze ontwikkelingen een mooie opportuniteit voor nieuwe groei. 

In vier korte sessies delen we welke technologische trends de komende tien jaar je bedrijf zullen veranderen. Tech bOOST biedt: 

  • een frisse blik op de toekomst
  • sterke sprekers 
  • oog voor leerrijke praktijkverhalen
  • een klare kijk op de technologische trends voor morgen
  • telkens op een leuke locatie
digitalisering mensen werken op computer met data

Een uitgelezen kans om zelf aan de slag te gaan met nieuwe technologie in het eigen bedrijf. Zo speel je in op mogelijke disruptie en zet je in op nieuwe groei. 

Het traject biedt een antwoord op volgende vragen:

  • Welke technologie komt op ons af de komende jaren?
  • Hoe nieuwe technologie als innovatie toepassen op het eigen business model?
  • Hoe de huidige bedrijfsvoering verbeteren, op zoek naar groei voor de komende 10 jaar?
  • Wat kan je doen om mogelijke disruptie binnen de eigen sector of vanuit andere sectoren snel te detecteren?

De kennis die aanwezig is bij (Oost-)Vlaamse kennisinstellingen en de academische wereld brengen we naar jou als bedrijfsleider! UGent/IMEC, Flanders Make en VITO verlenen hun medewerking, aangevuld met boeiende praktijkverhalen.  

Al helemaal overtuigd, schrijf je dan hier in!

Ik schrijf me in

Praktisch

De sessies richten zich op Oost-Vlaamse kmo’s en organisaties met minder dan 100 werknemers. Inschrijven kan per sessie of voor het volledige traject via bovenstaande knop.

De prijs per sessie bedraagt 30 euro (excl. btw), inclusief een netwerkdrink en voor wie dat wil een kort bedrijfsbezoek na de sessie (mogelijk bij Filliers Distillery, Wijndomein Nobel en brouwerij the Musketeers).

Schrijf snel in, het aantal plaatsen is beperkt!

Sessies

Sessie 1: Industrie 4.0, Robots en Virtual Reality (VR)

8 september van 17u30 tot 19u00
Brouwerij The Musketeers, Reepstraat 208,  Sint-Gillis-Waas

De context waarbinnen een kmo opereert wijzigt snel. Ontwikkelingen als globalisatie en Covid-19 hebben hun impact. Maar ook technologie wordt steeds ‘slimmer’ én betaalbaarder. Het internet zorgt bovendien voor connectiviteit alom. Het is een trein die alsmaar sneller gaat rijden en die kmo’s niet mogen missen.

Gelukkig is er op dit moment al veel mogelijk dankzij nieuwe en geavanceerde technologieën die voor het bedrijfsleven gebundeld worden onder het ‘buzz’-woord Industrie 4.0. Maar is het slechts een modewoord of is het effectief een volgende stap in de industriële revolutie?

Flanders Make brengt inzicht in wat bijv. digitalisering en robots voor uw bedrijf kan betekenen en welke opportuniteit dit kan openen. Eén ding weten we zeker: onze werkomgeving zal er in de toekomst helemaal anders uitzien. Slimme machines, robots, cobots en mensen zullen samenwerken waarbij ze naadloos op elkaar inspelen en informatie met elkaar zullen uitwisselen met behulp van o.a. camera-en sensorsystemen. Ook digitalisering van werkinstructies die operatoren beter ondersteunen bij complexe taken of opleiding via virtual reality (VR) of augmented reality (AR) zullen hun weg vinden naar de werkvloer.

Tijdens deze sessie verneem je:

  • Wat is Industrie 4.0?
  • Wat is het verschil met Internet of Things (IoT)?
  • Waar we staan nu en waar gaan we naartoe? 
  • Welke technologie is betaalbaar voor kmo’s?
  • Wat kan het je opleveren?
  • Hoe kan Flanders Make je hierin inhoudelijk ondersteunen?
  • Welke financiering is mogelijk via de Vlaamse overheid of Europa?

Sprekers

Foto spreker techboost Sonia

Sonia Vanderlinden

Flanders Make

Sonia Vanderlinden behaalde haar MSc Industriële Wetenschappen in Werktuigbouwkunde aan de KUL (Diepenbeek). Na een carrière in operationeel en kwaliteitsmanagement in zowel multinationals als kmo's, werd ze business development manager bij Flanders Make om Vlaamse bedrijven op hun weg naar de digitalisering te ondersteunen.
foto spreker techboost Peter Van Hoecke

Peter Van Hoecke

Van Hoecke nv

Peter Van Hoecke is CEO van familiebedrijf Van Hoecke nv uit Sint-Niklaas. Zijn bedrijf werd uitgeroepen tot “Factory of the future”, in 2016 & 2019. Van Hoecke nv combineert exportgerichte innovatie en duurzame maaktechnologie bij de productie van kwalitatief meubelbeslag. Digitalisering en robotisering leiden tot automatisering en versnelling voor de klant.

Sessie 2: Cleantech: nieuwe materialen, nieuwe energie

22 september van 17u30 tot 19u00
Filliers Distillery, Leernsesteenweg 5, Deinze

Cleantech is een verzamelnaam van technologieën die bijdragen tot een schoner milieu en energiebesparing, waardoor de overgang naar een duurzame samenleving wordt versneld. Op korte termijn worden belangrijke beslissingen genomen over de energiemix van de toekomst, naar een meer duurzame chemische sector of omtrent de waterschaarste waar we jaar na jaar mee worden geconfronteerd. 

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) is gangmaker van deze duurzaamheidstransitie voor bedrijven en voor de overheid. Zij stelt haar expertise ter beschikking om oplossingen te vinden voor deze complexe uitdagingen. Zo kunnen bedrijven – groot of klein – inzetten op duurzame innovatie en op de transitie naar een duurzame samenleving.

De sprekers van VITO zullen jullie inspireren in beeld en woord over:

  • duurzame energie nu en in de toekomst  met tal van voorbeelden (elektrificatie, batterij testlaboratorium, Thor Living Lab,…)
  • duurzaam materialenbeheer van vandaag en morgen met info rond circulaire economie en nieuwe business modellen (afvalbeheer en afval karakterisatie, afval- en nevenstromen), maar ook over metaal recovery technologie, batterijmaterialen,..
  • duurzame chemie gebaseerd op een bio-gebaseerde economie en procesefficiëntie.

Sprekers 

foto spreker techboost Bruno Reyntjens

Bruno Reyntjens

VITO

Bruno Reyntjens is ingenieur Scheikunde en Landbouwindustrieën (UGent). Hij is commercieel directeur bij VITO. Hij was steeds actief in de technisch-commerciële sfeer, o.m. in business development, business management, product management en productontwikkeling. Hij is gefocust op de transformatie van een sterk onderzoeksgedreven organisatie naar een excellente en meer valorisatie gedreven onderzoeksorganisatie die beantwoordt aan de innovatiebehoeften van bedrijven en overheden in binnen- en buitenland.
foto spreker techboost Karen Vanderstraeten

Karen Vanderstraeten

VITO

Karen Vanderstraeten is bio-ingenieur Milieutechnologie (UGent) en is business development manager bij VITO voor onder andere kmo’s met innovatie- en duurzaamheidsvraagstukken. Zij helpt nieuwe technologieën implementeren binnen industriële processen en gebouwen. Thema's zijn: duurzame chemie, energie, materialen, landgebruik en preventieve gezondheidszorg.
foto spreker techboost Koen Van Aken

Koen Van Aken

Ecosynth

Koen Van Aken is CEO van Ecosynth, Het bedrijf werd opgericht met als missie de chemische en farmaceutische industrie te ondersteunen in hun transitie naar een duurzame chemie. Hij zal jullie illustreren hoe nieuwe technieken voor sterke duurzame impulsen kunnen zorgen.
foto spreker techboost Dieter Geenens

Dieter Geenens

POM Oost-Vlaanderen

Dieter Geenens, directeur van POM Oost-Vlaanderen, brengt voorbeelden vanuit het vliegwielinvesteringsfonds van de provincie Oost-Vlaanderen.

Sessie 3: Cybersecurity en blockchain

6 oktober van 17u30 tot 19u30
Wijndomein Nobel, Denen 33, Lochristi

Hoe moeten we op de juiste manier omgaan met cybersecurity in ons bedrijf?

In deze sessie gaan we, aan de hand van voorbeelden, dieper in op:

  • de trends bij cybersecurity-incidenten, o.a. in het Internet of Things;
  • het belang van een goede software- en hardware-architectuur;
  • de noodzakelijke strategie om incidenten te vermijden, maar ook om met incidenten om te gaan;
  • het gebruik van solide bouwstenen, met een gevestigd trackrecord en bewezen veiligheid;
  • hoe omgaan met tegenstrijdige objectieven als performance, kost, gebruiksvriendelijkheid en security.

Bij blockchain laat toe op een betrouwbare manier transacties aan te gaan.  We gaan hier dieper in op:

  • de betekenis van een blockchain
  • en van ‘smart contracts’;
  • voorbeelden van bestaande toepassingen en in ontwikkeling zijnde toepassingen;
  • de beperkingen en trends; 
  • de meerwaarde van blockchains t.o.v. klassieke databanken.

Aansluitend brengt Niels Torisaen van NVISO, een real-life voorbeeld van een Vlaamse kmo die vertrokken is vanuit een stappenplan en zo zijn cybersecurity sterk kon verbeteren. 

Sprekers

foto spreker techboost Björn De Sutter

Bjorn De Sutter

Universiteit Gent

Prof. dr. ir. Bjorn De Sutter is universitair hoofddocent in het Computer Systems Lab van de vakgroep Elektronica en Informatiesystemen van UGent. Hij doceert er de vakken Software Hacking and Protection, Compilers en Blockchain Technologies and Applications. Hij is de auteur van tal van wetenschappelijk artikelen, coördineerde nationale en Europese onderzoeksprojecten en ontving meerdere awards voor de transfer van technologie vanuit de academische wereld naar industriële partners.
foto spreker techboost Niels Torisaen

Niels Torisaen

NVISO

Niels Torisaen is cyber strategy consultant bij NVISO, waar hij ondermeer middelgrote bedrijven helpt bij het verbeteren van hun maturiteit op het vlak van cyberveiligheid. Hij definieert en implementeert hiervoor de actieplannen of treedt op als Chief Information Security Officer (CISO). Voordien werkte hij als senior manager bij Deloitte, waar hij IT Audit, Risicoanalyse en (Software) Asset Management projecten leidde.

Sessie 4: Artificiële Intelligentie (AI) en Data management

20 oktober van 17u30 tot 19u00
De Keirk, Geraardsbergsesteenweg 79, Erembodegem – Aalst

Artificiële of kunstmatige intelligentie is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen, zoals redeneren, leren, plannen en creatieve oplossingen aangeven. Maar welke mogelijkheden creëert dit voor je bedrijf?  Hoeveel soorten AI zijn er en wat komt er nog op ons af? Er zijn niet alleen mogelijkheden, maar ook gevaren. Leggen we hier met zijn allen de basis voor een alternatief internet? 

En wat doen we het komende decennium met al de bekomen data? Hoe halen we voldoende kennis uit de overvloed aan data? In dit filmpje vind je een introductie over de huidige data-bOOST: hoe méér data, hoe beter om je systemen optimaal te laten werken.

In de presentatie van ML2Grow zal blijken hoe belangrijk het is het om data te kunnen ontginnen en valoriseren. Dit belang wordt geïllustreerd door tal van concrete bedrijfscases. De ambitie is er om met AI-technologie een positieve impact te creëren op zowel grote als kleine bedrijven in Vlaanderen.

Sprekers

foto spreker techboost Erik Mannens

Erik Mannens

IMEC

Prof. dr. ir. Erik Mannens is research valorisation director bij IMEC & professor big data science aan de UGent. Momenteel leidt hij een Data Science-team van meer dan 50 Semantic Technologies & Artificial Intelligence onderzoekers. Voor hij bij IMEC en de UGent aan de slag ging, werkte hij méér dan 10 jaar als software engineering consultant en Java-architect.
foto spreker techboost Joeri Ruyssinck

Joeri Ruyssinck

ML2Grow

Joeri Ruyssinck is CEO bij ML2Grow, een bedrijf gespecialiseerd in het aanbieden van services en softwareontwikkeling gebaseerd op machine learning. Joeri schreef eerder een scriptie over de toepassing van AI in robotica. Daarna hij besloot zich te verdiepen over de inzet van machine learning technieken in onder meer de biotechnologie, de energiesector en de gezondheidszorg. Na dit doctoraat startte hij bij IMEC als senior engineer waar hij verschillende onderzoeksprojecten rond machine learning coördineerde. In 2018 startte hij met ML2Grow.
Ik schrijf me in

Een initiatief van EROV in samenwerking met Universiteit Gent/IMEC, VITO en Flanders Make. 

Partner Techboost