Project Fridge 2019-2023

Project rond de ontwikkeling van het concurrentievermogen van KMO’s in de voedingsindustrie voor een beter groeipotentieel.

Het project FRiDGE zet in op de groei in de voedingssector. Via dit project wisselt EROV  ervaring uit over het stimuleren van succesvol ondernemerschap in de voedingssector.

Het project vertrekt vanuit het grote belang van deze voedingssector in Europa en de vaststelling dat het vooral KMO’s zijn die in de sector actief zijn. De competitieve wereldmarkt brengt diverse uitdagingen met zich mee. Via Europese samenwerking wil het project ‘good practices’ uitwisselen rond:

  • productiviteit en procesmanagement in de voedingssector
  • duurzaamheid in de voedingssector
  • betere vermarkting van de voedingsproducten

De finaliteit is het uitwerken van een actieplan in elke deelnemende regio ter versterking van de voedingssector.

Naast Oost-Vlaanderen, doen vijf Europese regio’s hun inbreng: Hongarije (lead partner, regio Tolna), Roemenië (regio Harghita), Duitsland (Competence Center for Nutrition), Finland (regio Ostrobothia), Griekenland (Western Macedonia University). Periodiek is er overleg, waarna intern feedback gegeven wordt door de stakeholders.

Het project werd gestart tijdens een meeting in Szekszard in Hongarije op 2 en 3 september 2019. De partners maakten kennis met elkaars werking, er werden goede afspraken gemaakt over de projectsamenwerking en enkele Hongaarse goede voorbeelden kwamen aan het woord.

De tweede meeting vond plaats van 18 tot 20 februari 2020 in Oost-Vlaanderen. Op 20 februari ging er een seminarie door over de toekomsttrends in de voedingssector waarop geïnteresseerde voedingsbedrijven en stakeholders gratis konden inschrijven.

Op dinsdag 1 februari organiseerde onze Duitse partner KErn (Competence Center for Nutrition in Beieren) een online studiebezoek. De partners van KErn en enkele externe sprekers hadden een heel interessante en interactieve dag voor ons gepland. Ze zijn gespecialiseerd in het ondersteunen en stimuleren van lokale voedingskmo’s en deelden graag hun expertise hierin. Het volledige verslag van dit bezoek lees je hier.

Na een lange tussenpauze konden we elkaar eindelijk weer face to face ontmoeten in Finland en zien hoe de good practices toegepast worden in de praktijk. Enkele ondernemers vertelden over hoe ze ondersteund worden door verschillende programma’s uit de regio en door business developers. We bezochten onder meer een stokerij en een restaurant dat werkt met lokale producten. Het volledige verslag van dit bezoek lees je hier.

FRIDGE-Projecthandboek

Na drie jaar actief projectwerk, met inbegrip van enquêtes, gespecialiseerde studies, overleg met specialisten, en studiebezoeken aan de regio’s van projectpartners sluiten we onze reis af met een FRIDGE-handboek

Het project krijgt steun van Interreg Europe. Meer informatie vind je op de website van Interreg.

Volg het project ook op sociale media via facebook en twitter.