Eureka, Ik onderneem!

Het toneelstuk dat jongeren doet proeven van het ondernemerschap

Met het toneelstuk ‘Eureka, ik onderneem!’ moedigen we ondernemerschap aan. We belichten vooral de vaardigheden die hieraan gekoppeld zijn: lef hebben, risico’s durven nemen, verantwoordelijkheid dragen en zelfvertrouwen ontwikkelen. Het toneelstuk werd ontwikkeld door Uitgezonderd. Theater!.  

Wat houdt die voorstelling in? Twee groepen nemen het tegen elkaar op. Kiezen ze voor een horecazaak, een kapsalon of eigen bouwbedrijf, hebben ze een voorkeur voor het oprichten van een IT-bedrijf, nieuwe producten op de markt brengen of een online kledingwinkel? Het kan allemaal bij ‘Eureka, ik onderneem!’ Het is de start van een doldwaze rollercoaster. Drie excentrieke presentatoren nemen de jongeren mee op een leerrijk avontuur met één doelstelling: binnen het uur zullen ze een nieuwe onderneming uit de grond stampen.

In een ludieke spelvorm doorlopen ze het hele oprichtingsproces en proberen ze alle valkuilen te omzeilen. Ook de link met de realiteit wordt niet uit de weg gegaan. Eerlijke getuigenissen van bekende en minder bekende ondernemers over succesvolle en minder succesvolle avonturen verrijken de voorstelling.

Met dit toneelstuk richten we ons naar laatstejaarsstudenten uit het Oost-Vlaams algemeen secundair, technisch en beroepsonderwijs.

Na het toneelstuk zorgt EROV bovendien voor een inspirerende getuigenis van een jonge ondernemer. De ondernemer vertelt ‘hoe’ en ‘waarom’ hij of zij recent een eigen zaak opstartte. De uitdagingen en drempels, maar vooral ook de leuke kanten van het ondernemer zijn, komen aan bod.

De voorstellingen in 2020 van het toneelstuk ‘Eureka, ik onderneem!’ zijn uitgesteld wegens het coronavirus. Deelname is gratis voor de Oost-Vlaamse scholen!

Uitgezonderd. Theater!

Uitgezonderd. Theater! heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in educatieve voorstellingen die op school gespeeld kunnen worden. Zonder al te belerend te zijn spreken ze leerlingen rechtstreeks aan en stimuleren ze om na te denken en onderling te praten over de meest breedmaatschappelijke onderwerpen. Jaarlijks maken meer dan 80.000 leerlingen kennis met hun producties.

“Het toneelstuk ‘Eureka, ik onderneem’ is een schitterend initiatief, dat was echt een schot in de roos. We waren bij de eerste toeschouwers en elk jaar gaan we opnieuw. We krijgen veel positieve reacties, zowel van leerkrachten als van leerlingen.”

Marleen Verdonckvoormalig directeur PTI Zottegem