Ambachten

De ambachtssector wint aan belang in de Oost-Vlaamse economie. Ambachtslui en makers hebben aandacht voor het kleinschalige, vanuit een jarenlange authentieke traditie. En de consument is op zoek naar producten van eigen bodem. Creatief vakmanschap komt tegemoet aan deze toenemende vraag naar kwaliteit, creativiteit en authenticiteit. Ambacht vergt kennis en kunde en dat verdient respect. Daarom zet EROV nieuwe initiatieven op om creatief vakmanschap in beeld te brengen.

video

Ambachten van de toekomst

Ambachten wint aan belang in de Oost-Vlaamse economie. De consument is op zoek naar authentieke producten die kwalitatief en duurzaam zijn en ook liefst van eigen bodem. Creatief vakmanschap komt tegemoet aan deze toenemende vraag naar authenticiteit.

Ambacht vergt kennis en kunde en dat verdient respect.

EROV brengt vier ondernemers in beeld die uitblinken in creatief vakmanschap. Ontdek hier de vier verschillende profielen van ondernemerschap: de springer – de mentor – de pionier – de vernieuwer.

boek

Meesterlijke ambachten in Oost-Vlaanderen

EROV en UNIZO Oost-Vlaanderen slaan de handen in elkaar om ambachten nog meer op de kaart te zetten. Met het boek ‘Meesterlijke ambachten in Oost-Vlaanderen’ worden ambachten in de spotlights geplaatst. En terecht, ambachten verdienen onze aandacht.

Het huidig maatschappelijk klimaat biedt kansen voor ambachten. De negatieve effecten van ongebreidelde economische groei op mens, milieu en samenleving zorgen voor een hernieuwde interesse in ambachtelijke producten. Een ambachtelijk product is geen massaproduct, maar uniek en op maat. Het is geen wegwerpproduct, maar kwaliteitsvol en duurzaam. De lokale productie zorgt bovendien voor een lage ecologische voetafdruk. Streven naar een duurzame samenleving impliceert dat we op een andere manier produceren en consumeren.

Ambachtsmannen- en vrouwen maken producten met een verhaal. Ze beschikken over vakmanschap en ambachtelijke skills, aangeleerd door jarenlange oefening. Dit mag niet verloren gaan. Integendeel. Dat ambachten een toekomst hebben, bewijzen de verhalen die u kunt lezen in de publicatie. Of het nu gaat over chocolade, marmer, leder, hout of graan: wat hen bindt, is de passie voor hun vak, maar ook hun drive om toekomstgericht te ondernemen en blijvend in te zetten op innovatie. Ambachten van de toekomst staan open voor samenwerking met designers, ondernemers en industrie. Traditionele ambachten in combinatie met digitale technologie garandeert het voortbestaan van ambachten.

Herbeleef

Op woensdag 22 mei werd de publicatie ‘Meesterlijke ambachten in Oost-Vlaanderen’ voorgesteld door EROV i.s.m. Unizo Oost-Vlaanderen, bij Stokerij Van Damme in Oosterzele.

Herbeleef dit event door een kijkje te nemen naar de foto’s of de reportage.