Project 'Eten om nooit te vergeten!'

Met dit project brengen we het ontstaan, het gebruik en de evolutie van de Oost-Vlaamse hoeve- en streekproducten in beeld. Een communicatiecampagne geeft de lokale produc(en)ten een authentiek gezicht en versterkt de landelijke streekidentiteit.

De provincie Oost-Vlaanderen heeft zowel letterlijk als figuurlijk een rijke voedingsbodem, wat gepaard gaat met een rijk lokaal landelijk culinair erfgoed.

De landbouw ligt aan de basis van heel wat authentieke lokale producten en gerechten. Denk maar aan de heerlijke Oost-Vlaamse ham en andere vleesspecialiteiten, kazen, mosterd, mattentaarten, graanjenever, hoevezuivel,  advocaat, peperkoek en speculoos, fruitsappen, verse aardbeien, streekbieren,  vlaai of confituur, ͙allemaal producten die voortkomen uit onze rijke voedingsbodem.

Het gaat hierbij niet alleen over de voeding op zich, maar ook over de ambachtelijke productiewijze, de bijbehorende tradities en verhalen, en vaak ook over de familiale verankering.

Eten en drinken zijn basisbehoeften die altijd en overal zullen blijven bestaan en in Oost-Vlaanderen een uitzonderlijk rijke geschiedenis hebben. Net deze traditie moeten we koesteren, en bovendien op een innovatieve manier aan de man brengen. We mogen best wat meer trots zijn op onze lokale producten. Het is een visie met respect voor onze roots.

Doelstellingen

Binnen deze context, vormt het lokaal culinair erfgoed in Oost-Vlaanderen een belangrijke troef bij de bekendmaking en vermarkting van lokale hoeve- en streekproducten. Zowel de lokale consument alsook de toerist zoekt naar deze authenticiteit.

In samenwerking met diverse partners (waaronder Provincie Oost-Vlaanderen (dienst Landbouw en Platteland), Toerisme Oost-Vlaanderen, de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie en Centrum voor Agrarische Geschiedenis), wil EROV het (economisch) toekomstpotentieel van ons immaterieel en culinair erfgoed in kaart brengen en aanwenden met als uiteindelijke doelstelling:

  1. Het versterken van de landelijke karakteristieke kenmerken in de provincie
  2. Het stimuleren van consumptie en verkoop van het landelijk culinair erfgoed en de bijbehorende lokale producten bij landbouwers en producenten.

Op de hoogte blijven?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, of aansluiten bij een van de activiteiten, neem dan contact op met Eline De Smet via eline.de.smet@erov.be of 09 267 86 24.