Meer eten uit de korte keten

Project Leader Waasland 2023-2025

Context

Grensregio Waasland kent een rijke variatie aan hoeve- en streekproducten. Al eeuwenlang is deze vruchtbare regio gegeerd voor zijn landbouw. Net als in de andere regio’s werken producenten dag en nacht vol passie aan hun lokale producten. Maar wat deze kleinere regio typeert, zijn de veelal kleinschalige ondernemingen waar nog groeimogelijkheden zijn. Samen met hen willen we inzetten op een betere B-2-B-match voor hun producten, waarbij we streven naar lokale economie, duurzame logistieke oplossingen en een (bijgevolg) zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Doelstellingen

In het project Leader Waasland gaan we in de 6 deelgemeenten in de grensregio Waasland (Wachtebeke, Sint-Gillis-Waas, Beveren-Waas, Moerbeke-Waas, Kruibeke en Stekene) op zoek naar stimulatoren om de B2B-afzet van lokale hoeve- en streekproducten te verbeteren. Via een bevraging brengen we enerzijds het aanbod (van de producenten) en anderzijds de vraag (B2B-afnemers) proactief in beeld. Vervolgens gaan we op zoek naar mogelijke oplossingen zoals ‘hoe krijgen we het aanbod bij de vraag?’.
We focussen hierbij op 4 doelen. Het eerste doel is het logistieke/ ICT-proces (logistieke keten, bestelproces, facturatie,…), waarbij we ons actief afvragen hoe we de producten vlotter bij de afnemer krijgen. Het tweede doel is marketing/commercieel verhaal en communicatie waarbij we onderzoeken hoe we hoeve- en streekproducten via diverse kanalen naar een commerciële groei kunnen begeleiden. Bij het derde doel is het matchen van de vraag- en aanbodzijde op gebied van logistieke oplossingen door knelpunten bij huidige processen te detecteren en mogelijke nieuwe oplossingen uit te werken. Bovendien onderzoeken we (als 4e doel) hoe we de vraag- en aanbodzijde beter kunnen matchen door het opmaken van een communicatieplan met storytelling en de organisatie van een B2B-markt/netwerkevenement.
Om deze doelen te realiseren, betrekken we een ruime groep van stakeholders uit de regio bij deze onderzoeksvragen. Ben jij een lokale Wase producent of heb je interesse om in jouw (groot)keuken of winkel met lokale producten te werken, neem dan zeker contact met ons op.

Op de hoogte blijven?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, of aansluiten bij één van de activiteiten, neem dan gerust contact op met projectcoördinator: Kristof Galle (kristof.galle@erov.be – 0468 19 88 36).