Het DESICE project komt op kruissnelheid. Op 1 oktober 2024 ging het tweede semester van start, waarin de focus ligt op opleiding en training van professionals rond circulaire designaspecten. Denk maar aan materiaalkeuze, upcycling, duurzame verpakkingen en ontwikkeling van nieuwe businessmodellen die producenten aansporen om duurzame en recycleerbare producten te ontwerpen. Duik met ons mee in de afgelopen zes maanden!
Kleine recap
Het DESICE-project heeft tot doel het regionale en lokale beleid op het gebied van de circulaire economie te verbeteren en de implementatie van innovatieve oplossingen van productontwerpers te vergroten. Het project is een samenwerking tussen acht partners uit zeven EU-landen, waarbij de nadruk ligt op het identificeren van good pratices het faciliteren van beleidsveranderingen. Het doel? Een succesvolle transitie naar een circulaire economie in de hand te werken.
Partner meeting & study visit in Bled, Slovenië
Samen met Lotte Vandermeersch van de Provincie Oost-Vlaanderen en Bart Coone van Peer Consulting trokken we op 28 en 29 januari 2025 naar het wondermooie – maar helaas ook kletsnatte – Bled in Slovenië. De tweedaagse meeting was georganiseerd door BSC Kranj.
Op de eerste dag leerden we good practices kennen van de partnerlanden. Die kunnen ons inspireren om gelijkaardige initiatieven te implementeren in onze regio. We pikken er die goede voorbeelden uit:
- Wooden Phoenix – Slovenië
Onze Sloveense partner stelde Wooden Phoenix voor, een initiatief dat houtresten en afvalhout – dat vaak op afvalbelten of in ovens terechtkomt – gaat recupereren en hergebruiken om nieuwe innovatieve producten te creëren, zoals stedelijke houten elementen die door de lokale bevolking worden gebruikt. Zo zijn er ondertussen o.a. 20 zitbanken en een kleerkast mee gemaakt. Meer info over dit project vind je hier.
- Waas Circulair!
Als Oost-Vlaamse good practice stelde Lotte van de Provincie Oost-Vlaanderen Waas Circulair voor, een ecosysteem van ondernemers uit het Waasland die meer willen weten over duurzaamheid en circulariteit. Waas Circulair opereert vanuit COCON, de sociaal-circulaire hub van Sint-Niklaas, en organiseerde in 2024 vijf infosessies rond circulariteit:
- Circulair ondernemen: onderzoeken waarom en hoe ondernemers circulaire praktijken kunnen omarmen om duurzame bedrijfsstrategieën te bevorderen
- Circulaire oplossingen implementeren: strategieën om concrete circulaire oplossingen te integreren en toeleveringsketens te optimaliseren voor verbeterde efficiëntie en duurzaamheid
- Integratie van bedrijfscultuur: methoden om circulaire principes in de organisatiecultuur te verankeren en deze waarden effectief te communiceren aan belanghebbenden
- Belang van samenwerking: de rol van samenwerking en netwerken benadrukken bij het stimuleren van duurzame verandering
- Circulaire bouw: impact in de bouwsector maximaliseren door principes van hergebruik en duurzaamheid.
Waas Circulair is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Lokeren, Temse en Sint-Niklaas, InterWaas, Voka en MLSO, met sterke steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Samen zetten ze zich in om de circulaire transformatie in de regio te versnellen.
En het leuke is dat er in 2025 opnieuw circulaire ondernemersavonden georganiseerd worden. Meer info vind je hier.
- Ateliere Fără Frontiere – Roemenië
Dit initiatief richt zich op de sociale, professionele en maatschappelijke integratie van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
AFF biedt een uniek sociaal-professioneel integratieprogramma dat volwassenen ondersteunt bij het (her)opbouwen van zelfvertrouwen, autonomie en duurzame inzetbaarheid, terwijl sociale en familiebanden (her)aangelegd worden. Deelnemers worden gereïntegreerd in de arbeidsmarkt en de maatschappij als volwaardige burgers.
Het reïntegratieprogramma duurt maximaal drie jaar en biedt werk aan personen die door sociale dienstverleners zijn doorverwezen in de circulaire economie- en biologische landbouwworkshops van AFF. Deze workshops helpen deelnemers vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor integratie in de conventionele arbeidsmarkt. Meer weten over over deze workshops kan via deze link.
Op de tweede dag bezochten we enerzijds het Center Rog en anders het Technologiepark van Ljubljana.
Center Rog
Center Rog is een gerenoveerde oude fabriek dat gerenoveerd en heropgebouwd werd tot een sociaal en creatief centrum dat de traditie van ambacht en productie in stand houdt en tegelijkertijd vakmanschap, design en toegepaste kunst promoot.
Nu worden in het gebouw openbare programma’s georganiseerd voor zowel creatieve hobbyisten als professionele gebruikers uit verschillende creatieve industrieën, waaronder industrieel ontwerp, architectuur, techniek, mode en culinaire kunsten.
Center Rog is een kleine gemeenschap geworden waar van ’s ochtends tot ’s avonds oud en nieuw samenkomen in negen productieateliers. Moderne ontwerpers en meesters van traditionele ambachten, computernerds en boekenwurmen, chef-koks en metaalbewerkers, architecten en timmerlieden, ingenieurs en nieuwsgierigen komen allemaal samen. En “allemaal”, dat mag je letterlijk nemen, want dankzij enorme subsidies van de stad Ljubljana, is er financieel quasi geen drempel om deel uit te maken van de community. Het initiatief is niet alleen inclusief, maar ook duurzaam. Waar mogelijk worden materialen gerecupereerd, hergebruikt of gerecycled. In the green lab worden ook nieuwe grondstoffen, kleurstoffen etc. onderzocht.
Het centrum beschikt ook over een bibliotheek, café, bistro, groot terras met uitzicht op de stad, een park met eetbare bomen, een tuin en enkele appartementen voor nationale en internationale designers die 2 weken tot 3 maanden in Center Rog willen verblijven. Daarnaast biedt het glazen bijgebouw tal van gezellige hoekjes om te werken, te socialisen of gewoon te ontspannen. Meer info over Center Rog vind je hier.
Technologiepark Ljubljana
Het Technologiepark Ljubljana is een internationaal technologiecentrum waar geavanceerde technologieën samenkomen en ontwikkeld worden, en waar de beste ontwikkelingsbedrijven elkaar ontmoeten. Het park brengt meer dan 300 bedrijven, innovatieve teams en individuen samen in 75.000 m² hoogwaardige infrastructuur.
Bovenal is het park ongelooflijk actief op vlak van Europese projecten rond innovatie, duurzaamheid en circulariteit. Een van die projecten (Symcraft – Interreg Central Europe) gaat de uitdaging aan om de circulaire economie in Centraal-Europa te bevorderen door de rol van de ambachtelijke sector, inclusief ambachtelijke kmo’s en sociaal innovatieve ambachtelijke praktijken, als belangrijke bijdragers aan een industriële symbiose te versterken. Het project richt zich op de textiel-, hout-/meubelsector en agro-foodsector, waarbij het concept van symbiose wordt uitgebreid buiten een puur industriële reikwijdte om bredere sociale en economische processen te omvatten die circulariteit mogelijk maken. Meer weten over het Technologiepark? Dan kan hier.
Next up
In het volgende semester draait alles rond onderzoek en innovatie en ontvangen we het partnerschap bij ons in Oost-Vlaanderen.
Vind ons online! 🌐
Blijf op de hoogte van alle spannende ontwikkelingen van het DESICE-project! We delen waardevolle inzichten en updates over duurzame praktijken en interregionale samenwerking.
🔗 Bezoek onze website!
📱 Volg ons op sociale media: Facebook – LinkedIn
