De jongere van vandaag is de ondernemer of ondernemende werknemer van morgen. Daarom is het van het grootste belang dat we jongeren stimuleren om hun 21e-eeuwse vaardigheden nu al aan te scherpen. Op vandaag zijn er – zowel binnen als buiten ons onderwijssysteem – heel wat initiatieven om leerlingen, studenten en hun ondernemerszin aan te wakkeren. Toch merken we dat velen hier nog steeds niet in thuis zijn en dat de leerkrachten ook nog niet voldoende op de hoogte zijn van het belang hiervan. Interreg Europe project SEE wil hier verandering in brengen!
SEE, dat staat voor Sustainable Entrepreneurship Education. Het Nederlands laat toe dit op twee (correcte) manieren te vertalen: het gaat zowel om duurzaam onderwijs rond ondernemerschap als om onderwijs rond duurzaam ondernemerschap. Specifiek richten we ons naar de tweede en derde graag van het secundair onderwijs. Het SEE-project heeft als doel het regionale beleid op het gebied van duurzaam ondernemerschapsonderwijs te verbeteren door zich te concentreren op vijf sleutelgebieden:
- Het ontwikkelen van een ondernemersmentaliteit onder jongeren
- Het ontwikkelen van essentiële vaardigheden voor de 21e eeuw, inclusief zachte vaardigheden
- Het gebruik van van digitale hulpmiddelen, games en innovatieve methodes
- Het bevorderen van een duurzaamheidscultuur bij toekomstige ondernemers.
- Bewustwording van het belang van ondernemerschapsonderwijs onder leraren, scholen en belanghebbenden vergroten.
Het project loopt van 1 april 2024 tot 30 juni 2028 en verenigt zeven Europese partners om best practices te identificeren, analyseren, delen en implementeren die jongeren voorbereiden om verantwoordelijke, innovatieve ondernemers te worden.
Deelnemende regio’s
- Hauts-de-France (Frankrijk)
- Oost-Vlaanderen (België)
- Lazio (Italië)
- Harghita (Roemenië)
- Riga (Letland)
- Rottal-Inn (Duitsland)
- West-Pommeren (Polen)
Projectbudget
1.792.847 euro
Kick-off in Riga
De kick-off meeting vond plaats in Riga, Letland, op 29 en 30 april 2024. Dit eerste evenement, georganiseerd door de lokale overheid van Riga, was gewijd aan het thema “Het ontwikkelen van een ondernemersmentaliteit, het lanceren en beheren van een bedrijf.” Gedurende twee dagen namen de deelnemers deel aan discussies, workshops en studiebezoeken gericht op het verkennen van innovatieve benaderingen van ondernemerschapsonderwijs. Naast het delen van best practices bood het evenement talloze mogelijkheden voor uitwisseling tussen programmapartners en belanghebbenden, waardoor waardevolle verbindingen werden gesmeed voor toekomstige evenementen.
En wat brengt de toekomst?
Nu het project op kruissnelheid gekomen is, snijden we al meteen het tweede topic aan. In semester 2 gaan we kijken hoe we leerkrachten en scholen bewuster kunnen maken van het belang van ondernemend onderwijs. Hiertoe organiseren we een partner meeting in Duitsland, in het Rottal-Inn district, waar we samen dieper zullen ingaan op dit thema.
Wil je meer weten over het project en over wat we (willen) bereiken?
Surf eens naar de projectwebsite, schrijf je in op de nieuwsbrief of neem contact op met onze projectcoördinator!