Oost-Vlaamse vrije beroepers worden op 16 mei uitgenodigd op een exclusief netwerkevent in het pas geopende Provinciehuis op de site van de Leopoldskazerne in Gent. Niemand minder dan Dado Van Peteghem brengt een keynote over de impact van artificiële intelligentie op onze maatschappij en de vrije beroepen.

Erov en de Federatie Vrije Beroepen slaan de handen in elkaar om dit event te organiseren. De vrije beroepen zijn een sterk groeiende sector in onze provincie. Oost-Vlaanderen telt, op Antwerpen na, het grootst aantal vrije beroepers, namelijk 52.871. Dat is 30,4% van het totaal aantal zelfstandigen in onze provincie.

Het is een sterk groeiende sector, want op één jaar tijd zijn er maar liefst 5.636 vrije beroepers bij gekomen. De sector van de zorg en intellectuele diensten zoals consultancy, verzekeringsagenten, vertalers en tolken vormen de grootste groep binnen de vrije beroepen, gevolgd door paramedici, advocaten en architecten. Er zijn iets meer mannelijke dan vrouwelijke vrije beroepers in onze provincie, maar we zien een omgekeerde beweging bij de starters. Vorig jaar startten in Oost-Vlaanderen 2.940 vrouwen in het vrij beroep tegenover 2.696 mannen.

Samen met Unizo en de Federatie voor Vrije beroepen bouwt Erov aan een lerend netwerk, zodat vrije beroepers zich nog beter kunnen voorbereiden op de toekomst. Wie zijn ze, wat doen ze? Erov bracht een bezoek aan architect Delphine Deceuninck om te polsen naar haar ervaringen en uitdagingen als vrije beroeper. Delphine leidt samen met zakenpartner, Bart Cobbaert, DENC-STUDIO. Het architectenbureau is gevestigd in LOODS 23 aan de Voorhaven in de Gentse arbeiderswijk, Muide. LOODS 23 is een reconversieproject. De loods was initieel een overslagzone voor katoen en is vandaag ingericht met woon- en werklofts. Ondertussen vestigden zich hier al heel wat creatieve bedrijven uit verschillende sectoren.

Delphine: “Mijn droom was om lerares wiskunde te worden. In het zesde humaniora verkende ik mijn nieuwe school. Een oersaai gebouw met saaie klaslokalen. Die droom heb ik snel opgeborgen. Ik was creatief op de tekenacademie en zo kwam ik bij Sint-Lucas, Faculteit Architectuur in Gent uit. Toen de deuren van Sint-Lucas opengingen, maakte dat zo’n indruk op mij. De sfeer die er hing, die klaslokalen, de rommelige gangen met beelden, maquettes en schilderijen. Ik wist direct: ‘Ik word architect’. Tot grote ontsteltenis van mijn mama. Ik ben vlotjes door mijn studiejaren gefietst. Een fantastische tijd. Mijn stage deed ik in een klein architectenbureau in Jabbeke. Maar na zes maanden gaf ik er de brui aan. Ik was op zoek naar uitdaging en fermettes bouwen was niet mijn ding. Een uitdagende stageplaats vond ik bij ASA, Atelier voor Stedelijke Architectuur in Gent. Daar heb ik de stiel geleerd. Als stagiair leer je het meest door mee te gaan naar de werf en niet door achter je bureau te zitten. Ik werd verantwoordelijk voor de bouw van een appartement rechtover het kantoor. De volledige werfopvolging, onderhandelen met aannemers en bouwheren, ik deed het allemaal. Daarnaast werkte ik nog deeltijds in Sint-Lucas aan een onderzoeksproject ‘Kantoor 2000’ over isoleren en ventileren van gebouwen. In 2000 stond het berekenen van het K-peil, dat het isolatieniveau van de woning meet, nog in de kinderschoenen.”

Eerste passief huis in België

Delphine: “In 2004 heb ik de keuze gemaakt om samen met mijn zakenpartner, Bart Cobbaert, een architecten- en studiebureau op te richten. DENC-STUDIO, staat voor Deceuninck en Cobbaert. We kenden elkaar van het onderzoeksproject op Sint-Lucas. Je start aan iets en je weet nooit of het de ideale match is. Ondertussen bestaan we bijna 20 jaar en het loopt vlot. Bart houdt zich in hoofdzaak bezig met projecten binnenhalen, meedoen met architectuurwedstrijden en klantenopvolging. Ik doe de aanvragen en onderhandelingen rond stedenbouwkundige vergunningen en de opvolging van de bouwwerven. Heel snel werd een eerste medewerker in dienst genomen. Het was een bewuste keuze om werknemers aan te werven en niet te werken met schijnzelfstandigen, wat in die tijd schering en inslag was. Architecten worden dikwijls onderbetaald. Wij hechten belang aan een correcte verloning. Op die manier is er ook weinig verloop. Ons team telt nu een twintigtal medewerkers, inclusief Bart en mezelf en vier stagiairs. We hebben geen ambitie om nog meer te groeien. Een architectenbureau runnen met een twintigtal medewerkers is qua schaalgrootte voldoende. Blijvend innoveren, hippe en toffe architectuur ontwerpen en een aangename werkstek creëren zijn belangrijker. Stagiairs leren hier het vak. Op Sint-Lucas wordt creativiteit gestimuleerd, maar de kennisoverdracht over constructie en techniek is eerder beperkt. En dat geldt eigenlijk ook voor ingenieur-architecten. Ik houd een pleidooi om stagiairs mee te nemen naar de werfvergadering. Dat is de enige plek waar ze relevante werkervaring kunnen opdoen. Die twee jaar stage zijn van groot belang om het volledig bouwproces, van a tot z, onder de knie te krijgen.”

Jeansbroeken als isolatie

Delphine: ”Onze ambitie is om pionier te blijven in het duurzaam bouwen. We hebben het eerste passiefhuis in België gebouwd. Dat was destijds heel innoverend. Toen haalden we onze inspiratie vooral in Duitsland en Oostenrijk. Nu is passief bouwen, isoleren en ventileren de norm. We willen onze pioniersrol blijven vervullen en niet verdwijnen in de massa van de architecten. Daarom zetten we nu in op circulair bouwen. Alleeee bouwmaterialen die we gebruiken kunnen gerecycleerd worden of zijn al eens gerecycleerd. Ons nieuw kantoor is volledig volgens het principe van circulair bouwen ingericht. PUR isolatie is uit den boze en wordt vervangen door minerale wol of cellulose. De scheidingsmuren in ons kantoor zijn geïsoleerd met oude jeansbroeken. MÉTISSE® is een isolatiemateriaal, gemaakt op basis van gerecycleerd katoen. In plaats van kledingstukken te verbranden, krijgt het een nieuwe bestemming. Er zijn al heel veel producten op de markt om circulair te bouwen, maar hier vind je het in één toepassing. We hebben er de Belgian Building Award voor gekregen in de categorie ‘Circulair Building’. Een prijs die wordt uitgereikt door Batibouw, Redactiebureau Palindroom en Architectura.be.”

Geen fermettes voor ons

Delphine: “Klanten vinden ons via mond-aan-mond reclame of kennen ons van publicaties in tijdschriften. Onze klanten willen duurzaam bouwen of verbouwen met aandacht voor een strakke, moderne architectuur. Fermettes zijn niet aan ons besteed. We ontwerpen voor particulieren, projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen, overheden. Onze medewerkers houden van de mix van grote projecten, wedstrijdvormen en kleine particuliere projecten. De portemonnee is vandaag veel belangrijker dan vroeger. Bouwheren hebben een veel strakker budget. Klanten willen altijd meer dan ze financieel aankunnen. Als we voortdoen zoals we nu bezig zijn, dan wordt bouwen onbetaalbaar. Zelfs als je financiële steun krijgt van familie. De lonen stijgen niet zo snel als de prijs voor materialen. Die prijs is gigantisch toegenomen. Circulair bouwen zal de komende jaren enorm toenemen. We kunnen niet anders dan inzetten op recycleren en recupereren. De markt zal zeer creatief moeten zijn en zich moeten heruitvinden. Wat zeker niet slecht is. Een nieuwe trend die meer en meer toepassing krijgt, is collectief bouwen. Denser bouwen op een kleiner stuk grond met een kleine private tuin en een stuk collectief groen.”

Federatie Vrije Beroepen Oost-Vlaanderen

Delphine: “Ik ben gevraagd door Nele Muys van Liberform om onze sector te vertegenwoordigen in de Federatie Vrije Beroepen Oost-Vlaanderen. Ik vind het altijd heel interessant om te weten wat er leeft onder de Vrije Beroepers in de andere sectoren. Zo kunnen een aantal items meegenomen worden naar Brussel om daar onze belangen te verdedigen.”