Heb je klanten met ADHD, een werknemer met autisme of een sollicitant met dyslexie en weet je niet hoe je hen het best kunt ondersteunen? Geen nood. Daphné de Troch en Dietrich Moerman, oprichters en zaakvoerders van Bjièn, geven je 5 praktische handvaten die je helpen om van je werkomgeving een plek te maken waar iedereen zich thuis, welkom en veilig voelt.

1. Zorg voor psychologische veiligheid

Een neuro-inclusieve werkplek begint bij een cultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn. Geef medewerkers daarom het vertrouwen om in alle openheid te praten over hun noden of problemen, zonder dat ze daarom belachelijk gemaakt worden door collega’s of leidinggevenden. Door actief te luisteren, in te grijpen bij vooroordelen en zelf het goede voorbeeld te geven als leidinggevende, kan je al veel bereiken. 

2. Pas maatwerk toe 

Niet iedereen heeft dezelfde noden om goed te kunnen functioneren. Het goede nieuws is dat kleine ingrepen vaak een wereld van verschil kunnen betekenen. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden of thuiswerk, een geluidsdempende hoofdtelefoon of prikkelarme werkplekken, het gebruik van visualisaties of stappenplannen om opdrachten duidelijker te maken, tot zelfs softwaretools zoals mindmaps of spraak-naar-tekst toepassingen. Belangrijk hierbij is dat medewerkers zich vrij voelen om ondersteuning of redelijke aanpassingen te vragen, zonder dat daarvoor een officiële diagnose nodig is.

3. Creëer transparantie

Je hoeft als leidinggevende niet alles zelf te regelen. Geef je teams de  vrijheid om zelf te bepalen hoe ze het beste samenwerken. Een duidelijke taak- en rolverdeling helpt daarbij, net als vaste structuren in vergaderingen. Ook afspraken rond hybride werken en het samenvatten van informatie (e-mails, nota’s, verslagen) dragen bij tot een werkbare structuur. Zo’n aanpak zorgt voor meer rust, minder misverstanden én uiteindelijk voor betere resultaten.

4. Word een bondgenoot 

Kijk niet weg als iemand zich niet gehoord of uitgesloten voelt. Spreek je uit, geef die persoon steun en ruimte, en luister aandachtig. Onboarding speelt hierin een belangrijke rol: een warm welkom met een buddy, duidelijke uitleg en regelmatige opvolging maken een groot verschil. 

Zorg er ook voor dat medewerkers met hun vragen terechtkunnen bij een vertrouwenspersoon. Plan eventueel korte, regelmatige een-op-éénmomenten in om verder af te stemmen. Toon waardering voor álle talenten in je team, ook diegenen die wat minder zichtbaar zijn.

5. Rekruteer inclusief

Inclusie begint al bij de vacature. Vermijd daarom vage of wollige taal en wees duidelijk over wat er écht verwacht wordt. Beschrijf gedetailleerd welke taken bij de functie horen, welke vaardigheden vereist zijn en hoe de werkomgeving eruitziet. Vermeld ook expliciet dat kleine aanpassingen mogelijk zijn, zodat kandidaten zich welkom voelen.

Ook het sollicitatieproces zelf verdient aandacht. Zorg voor een open en laagdrempelige aanpak, waarbij iedereen gelijke kansen krijgt. Gebruik eenvoudige taal in je communicatie, wees transparant over de verschillende stappen in de procedure en bied de kandidaten de mogelijkheid om bijvoorbeeld extra tijd te nemen of de vragen op voorhand te ontvangen.

Heb je ons razend interessante webinar met Daphné de Troch en Dietrich Moerman gemist? Geen probleem, we hebben de meest interessante weetjes voor jou op een rij gezet. Er zitten trouwens nog heel wat interessante sessies aan te komen. We hopen je dan  ook te mogen begroeten op een van onze volgende activiteiten.