Je hebt het vast al weleens meegemaakt: je staat op een receptie, je ziet een aantal mensen bij het buffet staan die je zeker wilt spreken omdat ze belangrijk kunnen zijn voor je organisatie maar op het einde van de avond ga je naar huis zonder ook maar één nieuw contact te leggen. Weg connecties. Gelukkig kan het ook anders, zo leert ons netwerkexpert Dimitri Verhoye, zaakvoerder Smart A’DVice. Hij onderscheidt 10 geboden van netwerken die je helpen om tijdens events nieuwe betekenisvolle connecties te maken en je netwerk op een authentieke en effectieve manier verder te laten groeien. 

Gebod 1: Je zal luisteren

Netwerken begint bij luisteren. Geef je gesprekspartner daarom de ruimte om zijn of haar verhaal te doen. Let ook op de lichaamstaal: een ongeïnteresseerde blik is vaak al een eerste teken om het gesprek af te ronden. Een gouden tip: stel vooral open vragen en wees oprecht nieuwsgierig. Of zoals de Dalai Lama zegt: “When you talk, you are repeating what you already know. But when you listen, you may learn something new.”

Gebod 2: Je zult zeggen wie je bent

Zorg ervoor dat je jezelf helder voorstelt tijdens het eerste gesprek. Begin met je naam en vertel iets persoonlijks over jezelf, maar vermijd onderwerpen zoals religie of politiek. Als je de naam van je gesprekspartner niet goed kunt verstaan door de drukte, vraag het dan nog eens. Laat de naam van je gesprekspartner ook een aantal keer vallen tijdens het gesprek. Zo onthoud je het makkelijker en laat je een goede indruk achter.

Gebod 3: Je zal positief zijn

Start je gesprekken met een originele, positieve opener en gebruik humor. Dat creëert een ontspannen sfeer. Zorg tevens voor een pitch die je persoonlijkheid weerspiegelt en die vooral draait om wat jou onderscheidt. Vermijd daarbij technische jargon en dooddoeners zoals “misschien” of “ja maar”. Wees zelfverzekerd, zonder arrogant over te komen.

Gebod 4: Je zal jezelf zijn

Authenticiteit wint altijd. Mensen voelen het direct aan als je enkel op zoek bent naar wat zij voor jou kunnen betekenen. Toon oprechte interesse in de persoon tegenover je. Opportunistisch gedrag – zoals enkel contacten opzoeken die jou kunnen vooruithelpen – breekt je netwerk op termijn af. 

Gebod 5: Je zal gestructureerd en gedisciplineerd zijn

Houd een overzichtelijke database bij van al je contacten. Zowel professioneel als niet-professioneel. Noteer niet alleen de namen en functies van je contactpersonen, maar ook details zoals waar en wanneer jullie elkaar hebben ontmoet en wie jullie in contact bracht met elkaar. Verwerk die informatie zo snel mogelijk en stuur binnen de 48 uur een follow-up. Consequentie is key. 

Bereid je ook voldoende voor: weet naar welk soort event je gaat, met wie je wilt spreken en voorzie de nodige tijd om dit te plannen. Vraag eventueel op voorhand een deelnemerslijst op. Dat kan gerust zonder de telefoonnummers en de emailadressen. Gewoon de naam en de organisatie volstaan. Zo schend je de privacy niet.

Gebod 6: Je zal geven

Succesvol netwerken draait vooral om geven, niet om nemen. Door je klanten te helpen, versterk je niet alleen je netwerk, maar bouw je ook vertrouwen op. Het is belangrijk om je klanten zo goed als mogelijk te ondersteunen, maar vergeet tegelijkertijd ook je eigen grenzen niet te bewaken. Richt je op de juiste contacten en investeer tijd en energie in relaties die daadwerkelijk iets toevoegen. 

Gebod 7: Je zal zichtbaar zijn

Zorg dat je top of mind blijft bij je netwerk. Dit kan door regelmatig contact te houden via online platforms zoals LinkedIn of Facebook of door je verjaardagswensen persoonlijk over te maken. Kleine gebaren, zoals felicitaties bij successen, maken een groot verschil.

Gebod 8: Je zal je beloftes houden

Maak niet te veel beloftes tijdens een netwerkavond, en noteer wat je hebt toegezegd. Niets is schadelijker voor je reputatie dan een belofte niet na te komen. Houd het bij maximaal drie beloften per avond en zorg dat je deze netjes opvolgt. Een goede opvolging is essentieel voor je vertrouwen en je geloofwaardigheid.

Gebod 9: Stop met verkopen, zorg ervoor dat je gekocht wordt

Ga tijdens een gesprek niet direct in op je producten of diensten, maar ontdek waar je gesprekspartner mee worstelt en hoe jij kan helpen. Word een expert die mensen vertrouwen. Als je meerwaarde biedt, komen de zakelijke opportuniteiten vanzelf.

Gebod 10: Eer je netwerk zoals jezelf en dat je leven lang

 

Heb je onze razend interessante infosessie met Dimitri Verhoye gemist? Geen probleem, we hebben de meest interessante weetjes voor jou op een rij gezet. Er zitten trouwens nog heel wat interessante sessies aan te komen. We hopen je dan  ook te mogen begroeten op een van onze volgende activiteiten.