Fridge

Europese kmo’s in de voedingssector staan voor dezelfde uitdagingen

By 24/11/2020maart 30th, 2021No Comments

project FRiDGE organiseert een workshop waarin lokale bedrijven via good practices leren hoe ze nieuwe markten kunnen aanboren

PRESS RELEASE

FRiDGE Project
24.11.2020


In de regio’s die deelnemen aan het FRiDGE-project werd een vragenlijst rondgestuurd naar micro- en kleine kmo’s doorheen Europa. De resultaten zijn vrij gelijklopend. Aan 120 bedrijven werd gevraagd om hun grootste uitdagingen gerelateerd aan marktinnovatie en productiviteit in kaart te brengen, om zo beter te begrijpen wat de interregionale groeikansen en -noden zijn.

Prof. Dr. Hans de Steur van de UGent bracht een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste drijfveren en hindernissen, wat vitale achtergrondinformatie is voor de mogelijke interventies in ons actieplan. De twee voornaamste focuspunten voor kmo’s zijn het voorzien van betere financiële en marketinggerelateerde steun.

De partnerregio’s kunnen zeker leren uit de resultaten van deze studie. De good practices die gepresenteerd werden tijden de workshop gaven genoeg stof tot nadenken voor het verbeteren van lokale initiatieven in de partnerregio’s, en zo ook de opportuniteiten voor het marktbereik te doen groeien.

Tools als lokale voedingslabels zijn gemakkelijk te implementeren en komen vaak overeen met de visie van lokale autoriteiten. Ze openen ook perspectieven en bieden mogelijkheden voor andere activiteiten, wat voor alle partners erg waardevol kan zijn. Nu ons dagelijkse leven overschaduwd wordt door COVID-19, kunnen online platformen die B2B- en B2C-relaties faciliteren, nieuwe markten openen en zo andere verliezen compenseren.

De workshop zou initieel doorgaan in de Duitse regio Oberfranken, in het stadje Kulmbach. Het FRiDGE partnerschap leerde over de doelen en activiteiten van de voedingscluster in Beieren, en hoopt om toch nog een meer persoonlijke ervaring te kunnen opdoen in de regio, 

De volgende workshop wordt georganiseerd door onze Roemeense partner, de Harghita County Council. 

Contact

Balazs Kiss, managing director, Tolna County Development Agency, balazs.kiss@tmfu.hu

Meer info over de kmo-studie

Meer info over de gepresenteerde good practices