FRIDGE: studiebezoek aan Finland

We hebben weer een heel interessant studiebezoek achter de rug! Op 23 en 24 maart trokken we naar Finland, voor twee goedgevulde dagen in Zuid-Ostrobothnië.

De projectpartners van Finland deden er alles aan om van deze meeting een onvergetelijke ervaring te maken. Na een lange tijd konden we elkaar weer face to face ontmoeten om te zien hoe good practices in de praktijk uitgevoerd worden.

We bezochten lokale restaurants en een distilleerderij en luisterden naar presentaties van ondernemers die hulp en ondersteuning krijgen via verschillende programma’s in de regio. Ook food business developers presenteerden hoe zij kmo’s ondersteunen.

Op woensdag 23 maart leerden de deelnemers Zuid-Ostrobothnië kennen als de Food Province of Finland. In dit seminarie focusten we op good practices binnen FRIDGE. We leerden hoe de regio en ook het land zelf haar voedingsbusiness ondersteunt om haar groei en internationalisatie te versnellen, hoe onderzoekers van kennisinstellingen zoals de Universiteit van Helsinki en Seinäjoki Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen bij hun onderzoeken focussen op de ontwikkeling van de bedrijven om dit doel te bereiken, en hoe de studenten van die laatste universiteit in de praktijk leren wat het betekent om te werken in de voedingsindustrie.

We werden rondgeleid in de technologie- en voedingslabo’s van de Universiteit van Seinäjoki, waar gezocht wordt naar nieuwe oplossingen en productie voor de industrie. Zo zagen we hoe de onderzoekers een bier ontwikkeld hebben op basis van broodoverschotten, zodat voedselverspilling in de regio tegengegaan kan worden. We kon lunchen in de Prikka Living Lab Kitchen, die gerund wordt door studenten, waar nieuwe recepten ontwikkeld worden om het gebruik van lokale ingrediënten te stimuleren.

De dag eindigde met een bezoek aan en diner in de Kyrö Distilleerderij, waar gin en whiskey op basis van rogge gedistilleerd wordt. Ze wordt wereldwijd erkend voor haar producten en kreeg reeds titels zoals “best in the world” op prestigieuze alcoholbeurzen. Het is een uitstekend voorbeeld van een innovatieve kmo die opgeklommen is tot de internationale markten door succesvolle marketing en kwaliteiten van hoge kwaliteit. De distilleerderij, haar toeristencentrum en het restaurant bevinden zich in Isokyrö.

Op dag twee van het bezoek werden meer good practices uit Zuid-Ostrothnië belicht: hoe producten ontwikkeld kunnen worden in een pop-up fabriek, hoe lokale “food dates” kopers en verkopers samen brengen en hoe universitaire studenten aangemoedigd worden om nieuwe duurzame business ideeën rond voeding te ontwikkelen.

Onze dag eindigde met een geweldig diner in het Juurella restaurant. Deze plek is bekend als het beste restaurant in de regio. Er worden gerechten gemaakt met bijna uitsluitend lokale producten. Het water loopt ons nog steeds in de mond als we er aan terugdenken.

Tijdens deze tweedaagse zat het weer goed mee, met een heldere hemel en ook de zon zorgde ervoor dat we de Finse voedingsprovincie van haar beste kant konden zien.

Zoals Balázs Kiss, de lead partner van het project uit Tolna (Hongarije) zegt: “Zuid-Ostrobothnië, en in het algemeen Finland, is een echte kampioen in het bereiken van succes door samenwerking. Tijdens deze twee geweldige drukke dagen, zagen we alle spelers van de quadruple helix zelfs letterlijk samenkomen onder het dak van het FRAMI gebouw, wat bijdraagt tot een ondersteunende atmosfeer. Dit is zeker interessant om mee te nemen naar huis.”

 

Allee presentaties van het bezoek kan je hier terugvinden:


Contactpersoon
Hanna Meriläinen
Project Coördinator
Regional Council of South-Ostrobothnia
hanna.merilainen@etela-pohjanmaa.fikiss.balazs@tmfu.hu

FRIDGE Finland
FRIDGE bezoek Finland
FRIDGE bezoek aan Finland

Meer info over het hele project: www.interregeurope.eu/fridge

Volg ons op sociale media!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: (https://etela-pohjanmaa.creamailer.fi/subscribe/wFl01qdYyUIo3)

Contact 

Lead partner en project manager:
Balázs Kiss, balazs.kiss@tolnamegye.hu

Communicatiemanager:
Hanna Meriläinen, hanna.merilainen@etela-pohjanmaa.fi