Op 11 en 12 februari 2025 organiseerde Erov het eerste internationale studiebezoek binnen het Interreg Europe project “Food Industry SMEs Sustainability Support and Help (FISSH). De tweedaagse vond plaats in en rond Gent en werd bijgewoond door partners en stakeholders uit verschillende Europese regio’s. De focus lag op duurzame businessstrategieën in de voedingsindustrie.
Dag 1: studiebezoeken
Eerst bezochten we de Food Pilot in Melle, een modern onderzoeks- en ontwikkelingscentrum waar allerhande voedingsgerelateerde innovaties onderzocht en getest worden. Experts van dienst waren Karen Verstraete en Nathalie Bernaert, die ons meenamen in het verhaal van de Food Pilot en ons begeleidden doorheen de verschillende labo’s. De deelnemers ontdekten verschillende manieren en machines waarmee nieuwe producten ontwikkeld worden, die productieprocessen verbeteren en waar de voedselimpact op gezondheid en op het milieu berekend wordt.
De lunch werd geserveerd door DJAR, een duurzame cateraar. Zij serveren het eten in glazen potten die na gebruik industrieel gewassen worden, wat het gebeuren zeer duurzaam en zelfs circulair maakt.
De volgende stop was koffiebranderij Vandekerckhove, waar Ties Poulain en Louis Vandekerckhove hun innovatieve aanpak in duurzame koffieproductie voorstelden. Na de tasting ontvingen de deelnemers een zakje verse gemalen koffie of koffiebonen als souvenir.
We sloten de eerste dag af met een diner bij Eetkaffee Multatuli, waar we genoten van heerlijke gerechten met lokale ingrediënten.
Dag 2: workshop en good practice presentaties
De tweede dag ging door in het Provinciehuis van Oost-Vlaanderen. Belangrijk onderdeel van de agenda was een workshop rond de Rapid Scaling Tool, een methodologie die de implementatie van innovaties in de voedingssector evalueert volgens de SDG’s. Hiervoor presenteerde Kris Heirbaut een eigen case, namelijk de algenkweek van Heibauts Hoeveproducten.
Na de lunch in resto Leo deelden de partners hun eigen good practices:
- Christine Petaloti (RDFCM) – intelligente en dynamise landbouw
- Athanasios Bletsas (EURIMAC) – geïntegreerd grondstoffenbeheer in een koolstofneutrale pastaproductie
- Hannele Suvanto (University of Helsinki) – de projecten YDIRE en VITALI
- Vera Lopes (CIM-RC) – de voedingsmarktenroute in Coimbra
- Małgorzata Kruk-Szarszewska (Kujawsko-Pomorskie Voivodeship) – “Local Food” korteketenproject in Torun
Tot slot presenteerde Ioanna Kouti enkele administratieve en financiële aspecten van het projecten, stelde Maałgorzata Kruk-Szarszewska het verdere communicatieplan voor en eindigde Christine Petaloti met een overzicht van hoe duurzame businessstrategieën in de verschillende regio’s geïmplementeerd worden.
Het vervolg
De partners zien elkaar terug in september 2025 in Zuid-Otrobotnië, Finland. Tot dan verloopt alle samenwerking en communicatie online.
Over FISSH?
Het “Food Industry SMEs Sustainability Support and Help” (FISSH) project is een initiatief binnen het INTERREG Europe programma. Het richt zich naar kmo’s in de voedingsindustrie en focust op duurzame businessstrategieën. Door kennis- en ervaringsuitwisseling willen de partners innovatieve oplossingen aanbieden in heel Europa.
Samenwerkingen rond/voor duurzame ontwikkeling
Het FISSH-project wil kmo’s in de voedingsindustrie helpen bij de transitie naar duurzame systemen, en dit zowel op ecologisch, economisch als sociaal vlak. Om een alomvattende aanpak te garanderen, analyseert het project de steun voor kmo’s op drie belangrijke thematische gebieden:
- Bedrijfsstrategieën en nieuwe duurzame bedrijfsmodellen voor kmo’s in de voedingssector
- Duurzaamheid van het voedselproductieproces en de productwaardeketens
- Marketing- en consumentenperspectieven op duurzame voedingsproducten
Binnen elk thema focust het project op drie problematieken:
- RDI en bedrijfsondersteuning voor duurzaamheid
- Meting en beoordeling van duurzaamheid
- Beleid en financiële instrumenten
Tijdens het project zullen State of the Art Reports (SAR) opgesteld worden, die het ontwikkelingsniveau van kmo’s, hun behoeften en uitdagingen in de verschillende regio’s in kaart zullen brengen. Daarnaast krijgt elke projectpartner ook de kans om best practices te presenteren, geëvalueerd op basis van duurzaamheidscriteria van de regio’s. Een belangrijk aspect van het project zullen interregionale educatieve evenementen zijn, waaronder thematische workshops en studiebezoeken, waar partners en belanghebbenden ervaringen en ideeën zullen delen voor het verbeteren van regionaal beleid. De resultaten van het werk op elk thematisch gebied zullen worden gepresenteerd in speciale e-publicaties, waarin de belangrijkste bevindingen en conclusies van het project worden geïllustreerd.
Bij het FISSH-project zijn zeven partners uit vijf Europese landen betrokken:
- Organisatie voor Lokale Ontwikkeling ANATOLIKI S.A. (Griekenland),
- Regionaal Ontwikkelingsfonds van Centraal-Macedonië (Griekenland),
- Seinäjoki Hogeschool (Finland),
- Regionale Raad van Zuid-Ostrobothnië (Finland),
- Kujawsko-Pomorskie Voivodeship (Polen),
- Erov (België),
- Coimbra Regio Intermunicipale Gemeenschap (Portugal).
Door de samenwerking van deze partners wil FISSH het concurrentievermogen van kmo’s in de voedingsindustrie versterken door hun transformatie naar duurzamere en innovatievere oplossingen te ondersteunen.
Samenvatting van de partnermeetings
Het openingsevent voor alle partners vond online plaats op 18 april. Tijdens deze bijeenkomst leerden de partners elkaar en de vertegenwoordigde regio’s kennen en werden voornamelijk organisatorische kwesties besproken. De partners maakten kennis met een overzicht van de projectdoelstellingen en de geplande activiteiten voor elk semester.
De bijeenkomst in mei op 21 en 22 mei in Thessaloniki diende als kick-offbijeenkomst en markeerde de officiële start van het project. Het was de eerste gelegenheid voor partners om elkaar persoonlijk te ontmoeten en de samenwerking rond gemeenschappelijke doelen te versterken. Gedurende twee dagen werden de beleidsinstrumenten die in elke regio worden gebruikt en de betrokkenheid van stakeholders besproken. Er werd ook een analyse gepresenteerd van thematische gebieden, belangrijke goede praktijken en geplande beleidsveranderingen om de ontwikkeling van duurzame voedselproductie te ondersteunen.
Samenvattingen en volledige verslagen van beide bijeenkomsten, de online bijeenkomst in april en de persoonlijke bijeenkomst in Thessaloniki in mei, zijn beschikbaar op onze website.
De rol van stakeholders
In het FISSH-project spelen stakeholders een sleutelrol, aangezien hun actieve betrokkenheid tal van voordelen oplevert, zowel voor het project zelf als voor de ontwikkeling van de regio’s. Door samenwerking tussen overheden, organisaties en bedrijven wordt het delen van kennis, ervaring en middelen mogelijk, wat leidt tot betere resultaten en effectievere acties. Een belangrijk element van het FISSH-project is dan ook de oprichting van regionale stakeholdergroepen (RSG’s), die verschillende individuen en organisaties betrekken bij discussies over de toekomst van de regio.
De partners van het FISSH-project zijn al een samenwerking aangegaan met lokale belanghebbenden door de eerste bijeenkomsten met hun regionale stakeholders te organiseren. Deze bijeenkomsten vonden plaats op:
- 20 juni, georganiseerd door de Erov, België
- 16 september, georganiseerd door ANATOLIKI S.A. en het Regionaal Ontwikkelingsfonds van Centraal-Macedonië, Griekenland
- 23 september, georganiseerd door het Voivodeship Kujawsko-Pomorskie, Polen
- 25 september, georganiseerd door de Regionale Raad van Zuid-Ostrobothnië en Seinäjoki Hogeschool, Finland
Dit eerste overleg heeft al waardevolle inzichten opgeleverd in lokale uitdagingen en prioriteiten, waardoor een betere richting voor verdere projectactiviteiten mogelijk is.
Wat volgt?
In het tweede semester van het project worden een reeks acties ondernomen om de implementatie van ons project te verbeteren en een beter inzicht te verkrijgen in de marktbehoeften. We verwachten aanvullende werkvergaderingen en workshops met stakeholders, waardoor we dieper kunnen ingaan op de belangrijkste uitdagingen waarmee de regio’s worden geconfronteerd.
Daarnaast zullen we onze partnerbijeenkomsten voortzetten om een voortdurende coördinatie van activiteiten en kennisuitwisseling te garanderen. Een belangrijk onderdeel van deze bijeenkomsten is de ontwikkeling van State of the Art Reports (SAR). Deze rapporten zijn bedoeld om het ontwikkelingsniveau in regionale industrieën, de belangrijkste territoriale uitdagingen en ontwikkelingsbehoeften nauwkeurig in kaart te brengen. De SAR’s zullen dienen als basis voor het verder vormgeven van ontwikkelingsstrategieën, en zullen helpen bij het nauwkeurig definiëren van acties die de grootste impact zullen hebben op de groei van individuele regio’s.
Een belangrijk aspect van het project zal ook de identificatie zijn van best practices. De ontwikkeling hiervan zal kmo’s helpen zich aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden en milieuvriendelijkere en innovatievere operationele methoden te implementeren.
Afsluiter van semester 2: een bezoek aan Gent!
In februari staat een studiebezoek gepland in Gent, waar we de kans krijgen om praktische oplossingen die in de regio worden gebruikt nader te onderzoeken en ervaringen uit te wisselen met lokale partners. Daarnaast zullen er bijeenkomsten plaatsvinden met regionale stakeholders om ons te helpen de specifieke kenmerken van dit gebied beter te begrijpen en lokale kennis in onze acties te integreren.