Beste lezer,

Met trots en enthousiasme bezorgen we u deze nieuwe nieuwsbrief van het FRiDGE project. In deze nieuwsbrief hebben we allerlei nieuwigheden verzameld over de vooruitgang van het project gedurende de laatste zes maanden. Veel leesplezier!

Afgelopen events

We hebben verschillende online meetings georganiseerd, waarin de partners en stakeholder gefocust hebben op het uitwisselen van ervaringen en het ontwikkelen van een actieplan.

1. Workshop met focus op marktbereik

Deze online workshop werd georganiseerd op 18 november 2020 door onze Duitse partner KErn (Competence Centre for Nutrition). In de workshop volgden de partners interessante presentaties uit Beieren en uit de andere regio’s. Er warden good practices voorgesteld rond het verbeteren van het marktbereik voor kmo’s in de voedingssector. Daarnaast werden ook de resultaten van de studie, die gevoerd werd bij kleine voedingsbedrijven in alle partnerregio’s, gepresenteerd. Meer informatie over deze meeting en de resultaten kan je vinden op de projectwebsite.

Lees het artikel: Small food industry SMEs face similar challenges.

2. Workshop over productiviteit en investeringen

Op 26 april 2021 nodigde de Harghita County Council ons uit voor een online workshop rond productiviteit en investeringen. Tijdens de meeting konden de deelnemers virtueel op stap bij drie kmo’s uit de voedingssector in Harghita County (Roemenië). Na deze virtuele toer werden good practices van partnerregio’s gepresenteerd. Meer informatie over deze meeting kan je lezen op onze projectwebsite.

Lees het artikel: Results of the 4th FRIDGE Joint Workshop.

3. Workshop rond het actieplan in februari

In de laatste zes maanden hebben de partner hun eerste stappen gezet in de opmaak van hun actieplannen. Eind februari hadden we twee online meetings waar het ontwikkelen van dit actieplan centraal stond. Tijdens de eerste meeting kregen de partners inspirerende presentaties van experten en van andere Interreg projecten. In de tweede meeting wisselen de partners hun ideeën en plannen voor de ontwikkeling van hun actieplan uit. Meer info over de inhoud van deze workshops kan je vinden op onze projectwebsite.

Lees hier het artikel: Heading towards Action Plan development.

Aankomende evenementen en activiteiten op interregional niveau

Tijdens de zomer zal het FRiDGE project haar tweede verjaardag vieren. Voor de vakantie zullen de partner lokale kmo’s bevragen om hun activiteiten rond productiviteit en investeringen in kaart te brengen.

De volgende interregionale partnermeeting zal doorgaan in het najaar en wordt georganiseerd door de Universiteit van West-Macedonië. De partners hopen uiteraard dat de pandemie tegen dan onder controle is end at een fysiek bezoek aan Griekenland mogelijk is. Maar zoals zoveel andere zaken in de wereld op dit moment, is dit nog onzeker. Na de vakantie zullen we hier een beter zicht op hebben.

Nieuwtjes uit de partnerregio’s

Aan het eind van het derde semester (eind januari 2021) deelden de partners nieuwtjes uit de voedingssector in hun regio’s. Dit nieuws werd verzameld in twee samenvattende artikels. Het eerste artikel gaat over Tolna, Harghita en Oberfranken, het tweede behandelt het nieuws uit Zuid-Ostrobothnië, West-Macedonië en Oost-Vlaanderen.

Lees hier de artikels:

Wrapping up the 3rd semester, article 1. 

Wrapping up the 3rd semester, article 2. 

Leer onze good practices kennen

De laatste maanden hebben de FRiDGE partners good practices in hun regio’s geselecteerd. Tot nu werden er 13 good practices toegevoegd,  waarvan er vijf gekozen zijn voor het Interreg Policy Learning Platform en good practices database. Je kan onze good practices leren kennen via onze projectwebsite.

Good practices van FRiDGE

Impact van de Europese kwaliteitslabels

De Europese labels ter bescherming van de productorigine zijn erg interessant gebleken onder de partners. Hun economische impact bestuderen is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Onze partners van KErn (Duitsland) waren betrokken in de studie waarin drie beschermde voedingsmiddelen uit Beieren onderzocht werden. Het onderzoek bracht enkele interessante inzichten voort over het belang en de impact van Europese labels op verschillende soorten producten.

Lees meer over de studie en haar resultaten op de FRiDGE-webiste. 

Filmpjes over enkele kmo’s in de voedingsindustrie in Harghita County

Als een onderdeel van de laatste workshop maakte Harghita County Council drie filmpjes waarin lokale voedingskmo’s uit de regio werden voorgesteld. De video’s kunnen bekeken worden via het FRiDGE YouTube-kanaal, via de Facebookpagina en op de projectwebsite.

Bekijk de filmpjes hier.

Meer info op www.interregeurope.eu/fridge

Volg ons op social media!

Facebook
Twitter
YouTube

Abonneer je op onze nieuwsbrief (in het Engels)