Partnerworkshop, technische meetings en studiebezoeken met de projectpartners van FRiDGE bij lokale voedingskmo’s in Velvento en Lefkara

Het FRiDGE project heeft als doel om het concurrentievermogen van kmo’s in de voedingssector te vergroten. In het kader van dit project sloot EROV aan bij een tweedaagse partnerworkshop (22 en 23 september 2021) in het noorden van Griekenland. De workshop bestond uit enkele studiebezoeken aan lokale kmo’s en bestuursvergaderingen. Het was de eerste, langverwachte fysieke meeting sinds het bezoek aan Gent in februari 2020, en het bezoek bracht waardevolle inzichten in de kenmerken van de regio.

De workshop werd georganiseerd door de Universiteit van West-Macedonië en ging door in Velvento (Hotel Agnanti), met als doel het bevorderen van decentralisatie vanuit de grootste stedelijke centra en kennismaking van de partners met de mensen op het platteland.

De workshop werd ingeleid door de vertegenwoordigers van ANKO West-Macedonië S.A., Liana Papaterpou (hoofd van Entrepreneurship- Enterprise Europe Network, ANKO) en  Spyros Kellidis (Enterprise Europe Network expert, ANKO). Ze presenteerden het ‘Enterprise Europe Network Western Macedonia’, het grootste bedrijfsondersteunende netwerk in Griekenland. Daarnaast vertelden ze ook over hun bijdrage aan en promotie van coöperaties en synergiën van voedingskmo’s op nationaal en Europees niveau. Daarna brachten ze ook een voorstelling van hun langdurige acties met de coöperatie Krokos Kozani (saffraan) en de promotie ervan op de wereldmarkt.

Vervolgens bracht Lazaros Lazaridis, vertegenwoordiger van het Regional Development Fund of Western Macedonia, een presentatie van de ervaringen van zijn organisatie met Europese projecten, voornamelijk in de voedingsindustrie. De workshop werd afgesloten met de presentaties van alle projectpartners, waarin good practices uit hun regio voorgesteld werden en hun toepasbaarheid in West-Macedonië onderzocht werd.

Studiebezoeken in de regio van Velvento

Vervolgens bezochten we vier bedrijven en coöperaties. Het eerste bedrijf van ASEPOP VELVENTOU, een coöperatie en een belangrijke hefboom van de economie in de regio van Velvento. De voornaamste producten zijn perziken en nectarines, maar van seizoen tot seizoen promoten ze ook andere vruchten, zoals appels en kiwi’s. Je kan de producten over heel Griekeland terugvinden, en er is ook veel export naar Centraal- en Oost-Europa, voornamelijk Rusland.

>> www.asepop.gr

Vervolgens bezochten we de ‘Vogiatzis Estate’, een wijnhuis dat geproduceerd is tussen de heuvelruggen van Pieria en de haven van Polyphytos, op een hoogte van 340 meter. Omwille van de geografische ligging van het wijngoed, namelijk aan de oevers van een groot meer,  heeft de wijn heel typerende eigenschappen.

>> www.ktimavoyatzi.gr

Ook voor het derde bezoeken trokken we naar een landbouwcoöperatie ‘Dimitra’. De coöperatie verdeelt voornamelijk perziken en nectarines, maar ook appels, pruimen, kersen, abrikozen en kweeperen, gelijk verdeeld over de binnenlandse en de buitenlandse markt. De coöperatie verzamelt, verpakt en vermarkt het verse fruit, dat geproduceerd wordt door hun leden, de lokale fruitboeren

>> www.dimitracoop.gr

Het laatste bezoek vond plaats in Lefkara (Kozani) op de ‘Lefkara farm’, een kaasmakerij met de beste omstandigheden inzake hygiëne en kwaliteitscontrole, en één van de meest moderne zuivelbedrijven in West-Macedonië. Ze produceren een grote verscheidenheid aan producten, zoals feta (PDO-product). We kregen een rondleiding in het bedrijf en leerden over de productie en bewaring van kaasproducten. Het bezoek werd afgesloten met een gezellige proeverij.

>> www.lefkarafarm.gr

De eerste dag werd afgesloten met een netwerkdiner in restaurant ‘Remvi’ in Velvento, in aanwezigheid van de burgemeester van het dorp, mr. Stergiou, die uitvoerige discussies voerde met de partners en met de vertegenwoordigers van de Universiteit van West-Macedonië over de ontwikkelingsmogelijkheden in zijn dorp.

Op de tweede dag was er een technische meeting over de communicatieacties in het project en over het opstellen van de regionale actieplannen.

Contact:

Project Manager: Balazs Kiss, CEO, Tolna County Development Agency, balazs.kiss@tmfu.hu

Meer info over de presentaties en good practice video’s.