Harghita County Council organiseerde een internationale workshop binnen het FRiDGE-project

Tijdens de online workshop van 26 april bekeken de FRiDGE partners enkele manieren om productiviteit in de voedingsindustrie te verhogen en investeringen in het machinepark te stimuleren.

Harghita County Council, een van de partners binnen het project en zusterregio van de lead partner Tolna County, presenteerde enkele lokale initiatieven via livestream. Daarna stelden ook de andere partners een bom van informatie voor vanuit hun good practices.

Mr. Attila Orbán, vicepresident van Tolna County Council (de kleinste regio in Hongarije) gaf de aftrap door in zijn welkomstwoordje de nadruk te leggen op community building. Verbeteringen op verschillende vlakken worden alleen maar effectiever als de volledige community zich op hetzelfde moment verder ontwikkelt. Mr. Csaba Borboly, president van Harghita County Council, sloot zich hierbij aan. Volgens hem kunnen we sterker worden door samen te werken, samen te denken en de nadruk te leggen op de investeringen die gemaakt worden om de verkoop van lokale producten te bevorderen. Hij stelde ook dat coöperatieves hier perfect voor geschikt zijn omdat dit ook de kleine familiebedrijven en boeren kan helpen. Tegelijk benadrukte hij ook hoe belangrijk het is dat de Europese reguleringen dicht bij de lokale producenten en consumenten gebracht worden.

Zoals ook Mr. Balázs Kiss, project manager en vertegenwoordiger van Tolna County Development Agency Nonprofit Ltd. accentueerde, is het de bedoeling van FRiDGE om het beleid rond kmo’s in de voedingssector te beïnvloeden. Het uitwisselen van ervaringen en good practices draagt bij tot het verbeteren van dit beleid, en dus tot de ontwikkeling van die voedingskmo’s in onze deelnemende regio’s.

De aanwezigen maakten een virtuele tour bij Csengő, een landbouwcoöperatieve waar de productie van kaas gepresenteerd werd. De producten hebben het Szekler Product Trademark. De volgende stop was Benedek, een vleesverwerkingsbedrijf dat uitlegde hoe ze samen met 250 werknemers verschillende vleesproducten produceren. Het laatste digitale bezoek was bij Silvimex, een artisanale bakkerij die ook haar activiteiten en producten in de kijker zette.

Hierna konden ook de andere projectpartners hun succesverhalen en ervaringen delen. De good practices waren Genussacademie Bavaria uit Beieren (DU), Amyndeon Oenos Wijncluster uit West-Macedonië (GR), het Groot Vleeshuis als promotiecentrum voor lokale producten in Oost-Vlaanderen (BE), ondersteuningsprogramma voor voedingskmo’s van Tolna County (HO) en een ontwikkelingsproject voor voedingskmo’s uit Zuid-Ostrobothnië (FI).

In deze en vorige workshops en meetings van de FRiDGE partners werden programma’s en initiatieven voorgesteld die kmo’s in de voedingssector steunen en stimuleren bij de verkoop en promotie van hun producten, zowel op lokaal, nationaal als internationaal niveau.

Contact

Sarah Levecque, coördinator Europese projecten, sarah.levecque@erov.be

Meer info over de presentaties en video’s