Een onderneming opstarten

Heb je een lumineus idee of het gat in de markt gevonden? Proficiat en welkom! Oost-Vlaanderen is de ideale locatie om uit de startblokken te schieten. Maar… wat zijn jouw eerste stappen? Wie helpt je op weg? Hoe ziet jouw financiering eruit? En vind je in onze agenda je ding niet? Neem dan zeker een kijkje op één van onderstaande websites met tal van tips en tools voor startende ondernemers. 

Hoe start ik een bedrijf in Oost-Vlaanderen?

Overweldigd door het aanbod ondernemerscoachen- en steunpunten? Wij helpen je graag het bos door de bomen terecht. Hoewel wij geen persoonlijk advies geven, is ons netwerk wel enorm uitgebreid. Heb je vragen over ondernemen in Oost-Vlaanderen? Wij vinden de persoon met het antwoord voor u!

Hoe bescherm je jouw idee?

Je hebt een fantastisch idee en je wil vermijden dat iemand ermee gaat lopen? Via de idee-scan overloop je de verschillende stadia van jouw idee en krijg je concreet advies over hoe jij jouw idee het beste kan beschermen.

www.ideescan.be

Meer informatie over intellectuele eigendom vind je bij de FOD economie en bij VLAIO.

Hoe start ik mijn bedrijf op?

Een van je eerste haltes bij het opstarten van je eigen bedrijf, is langsgaan bij één van de ondernemingsloketten in onze Provincie. Daar breng je je inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) in orde. Via deze website vind je gemakkelijk een ondernemingsloket in jouw buurt.

Meer informatie over het oprichten van een onderneming vind je bij de Federale Overheidsdienst Economie (FOD economie), bij het Vlaams Agentschap innoveren en ondernemen (VLAIO) en bij zelfstandigenorganisaties zoals UNIZO en Voka.

Zoek je begeleiding op maat?

Nood aan een persoonlijk gesprek of begeleiding op maat? Diverse instanties hebben een dienstverlening voor starters:

  • VLAIO zet je graag op weg met informatie, begeleiding en advies. In de brochure voor starters vind je stap voor stap hoe je het moet aanpakken. Ook alle administratieve formaliteiten die je dient te doorlopen, staan daarin opgesomd.
  • Ook de ondernemingsloketten bieden een dienstverlening aan voor starters tijdens de eerste maanden.
  • Voka heeft dan weer een groot startersnetwerk waar je gelijkgestemden kan ontmoeten en ook UNIZO begeleidt je graag. Wist je dat UNIZO alle ondernemers versterkt over alle levensfasen heen van pre-start, over start, tot groei en bloei. En dit op verschillende manieren: via 1-op-1 begeleiding, coaching, kennis – en ervaringsuitwisseling, tot een gratis Ondernemerslijn (Tel: 02 21.22.678), met allerhande praktische tools, eerstelijnsadvies en modelcontracten.
  • Ook de steden en gemeenten helpen je graag op weg. Gent heeft hiervoor een Ondersteuningspunt Ondernemers Gent (OOG) opgericht. Aalst en Sint-Niklaas hebben eveneens een aanbod ontwikkeld.

Creatieve ondernemers uit Oost-Vlaanderen kunnen hier terecht met al hun vragen, en voor een super leuk netwerk in de creatieve en cultuursector. 

Wat kost een eigen zaak en hoe kom ik aan financiering?

Een eigen zaak opstarten brengt natuurlijk ook een aantal kosten met zich mee. Veel hangt af van jouw plan. Misschien moet je investeren of heb je een startkapitaal nodig. Zonder grote uitschieters, mag je uitgaan van 1.500 tot 2.000 euro voor het oprichten van een vennootschap. Het starten van een eenmanszaak kan meestal al voor zo’n 340 tot 650 euro.

Opnieuw kunnen de ondernemersloketten je hierover informeren. Partena, Acerta en Xerius geven op hun website alvast een goed overzicht van de belangrijkste kostenposten en welk budget je best voorziet. Ook zelfstandige.vlaanderen heeft een helder artikel hierover geschreven.

Hoe laat ik mijn bedrijf of idee groeien?

Laat je verder begeleiden

Sta je al wat verder op het pad van het ondernemerschap? Heb je al een succesvolle onderneming uitgebouwd, maar twijfel je over de volgende stappen? Of gaat het juist wat minder goed, en zou je wel wat advies kunnen gebruiken? Ook dan staat VLAIO voor je klaar. Hun bedrijfsadviseurs geven advies op maat. In samenwerking met UNIZO ontwikkelden ze een individueel begeleidingsprogramma. En ook op deze pagina vind je een schat aan informatie.

Eerste stappen richting buitenland?

Wordt Vlaanderen wat te klein voor jouw onderneming? Heb je plannen om jouw playground te verruimen? Internationaal zakendoen, daar komt heel wat bij kijken. Deze pagina helpt je op weg.

Ben je een starter in de medtech en biotech? Dan zal deze opleiding internationalisering je zeker interesseren. Hou onze kanalen in de gaten om te weten of er een derde editie komt!

Benieuwd naar jouw online aanwezigheid?

Doe de e-scan en ontdek de mogelijkheden van het internet voor uw zaak. Bereken je huidige e-score en ontdek welke stappen je nog kan zetten om je online aanwezigheid te versterken.

http://www.hetinternetookuwzaak.be/

Maak een kasplan

Wil je een goed zicht op je kaspositie aan het einde van de maand? Gebruik hiervoor het kasplan van Agentschap Innoveren en Ondernemen.

http://www.vlaio.be/artikel/startkompas-en-ondernemingsplan

Tips voor overheidssteun en subsidies 

Op zoek naar subsidies en financieringsmaatregelen? Kapitaal nodig voor de uitwerking en uitvoering van je idee? 

Er is heel veel, maar je moet weten waar te zoeken. Wij helpen je hier alvast graag op weg.

Zo biedt VLAIO tips voor financiering, financieringsadvies op maat en diverse subsidies en premies. Grasduin eens in hun subsidiedatabank, maar check zeker ook het aanbod van je lokale stad of gemeente. Starters in Gent kunnen hier en hier een kijkje nemen. Ook Aalst en Sint-Niklaas hebben een aanbod voor hun ondernemers. Zo lanceerde Aalst ‘starterscontracten’ om jong ondernemerschap een duwtje in de rug te geven. Wil je een opleiding volgen om je ondernemerschapsvaardigheden aan te scherpen? Dan kan je in heel wat gevallen beroep doen op de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% van de inschrijvingsprijs bij opleidingen, ook als starter en zelfs als bijberoeper.

Heb je nood aan extra advies over subsidies? 

Neem dan eens ene kijkje op de site van Vandelanotte, Konnekto, Boekhouder Gent, Relise, Kreski, Groups en Eskofin.