EROV steunt het initiatief Mini-ondernemingen van de vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen.
Onderneem gedurende een schooljaar samen met klasgenoten en richt een mini-onderneming op.
Mini-ondernemingen
‘Leren door doen’ staat centraal in het project Mini-ondernemingen. Jongeren starten samen een bedrijfje op, in de schoot van hun klas. Ze kiezen een product of dienst en beheren nadien hun mini-onderneming volgens de regels van de kunst. Ze houden bijvoorbeeld een boekhouding bij, voeren marktonderzoek, organiseren verkoopmomenten en houden aandeelhoudersvergaderingen.
Het deelnemen aan een Mini-onderneming wakkert bij de jongere zijn zin voor persoonlijk initiatief aan. Hij leert verantwoordelijkheid opnemen. Een onbetaalbare ervaring die later van pas komt, zeker bij het eventueel zelf oprichten van een bedrijf. Maar ook op de arbeidsmarkt is de ervaring welkom: een medewerker met een ondernemende spirit is een troef voor elk bedrijf.
Mini-ondernemingen zijn bestemd voor jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs. Jaarlijks worden meer dan 60 Oost-Vlaamse mini-ondernemingen opgericht, verspreid over zo’n 40 Oost-Vlaamse scholen.
Bij het realiseren van dit project mini-ondernemingen werken we nauw samen met de vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen (VLAJO, de initiatiefnemer) en Voka-Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen. Samen geven we vorm aan diverse activiteiten zoals het inrichten van verkoopsmomenten in onze provincie en een jaarlijkse Mini-ster-Awardsuitreiking voor de jaarlijks meer dan 60 mini-ondernemingen.
In 2020 won mini-onderneming ReCase van het Sint-Vincentiuscollege Buggenhout de Gouden Mini*Ster*Award. Zij zijn hiermee een jaar lang de ambassadeur van de Oost-Vlaamse Mini-ondernemingen. De jonge en enthousiaste mensen verkopen laptophoezen gemaakt uit gerecycleerde banners.
In september 2021 ging een nieuwe lichting gemotiveerde ‘mini-ondernemers’ aan de slag in de Oost-Vlaamse scholen. Meer info over de activiteiten vind je bij Vlajo.