21/11/2023 09:30  -  21/11/2023 14:00

Festival van de Toekomst 2023

Maak je klaar voor een nieuw festival!

Dinsdag 21 november 2023 is het zover! Van 09.30 tot 14.00 uur maken we de Filatuur in Aalst onveilig met een nieuwe editie van het Festival van de Toekomst.

Op het programma: Tim Verheyden, Hetty Helsmoortel en Pieter-Jan Vandevelde en een razend interessante belevingsmarkt!

Zien we jou daar? Schrijf je nu maar al in, zodat je zeker bent van je plekje op ons Festival.

Schrijf je in

Praktisch

Locatie: De Filatuur, Tragel 6, 9300 Aalst

Start: 9.30u

Sprekers

Tim Verheyden

AI & I

Artificiële Intelligentie leek lang iets uit een science fiction film, maar sinds toepassingen als Chat GPT of DALL-E als paddestoelen uit de grond schieten, lijkt AI wel overal en voor iedereen.
VRT-journalist Tim Verheyden toont op een laagdrempelige manier de laatste toepassingen op vlak van AI die jij ook kan gebruiken en vertelt wat de mogelijkheden zijn op vlak van AI - én de uitdagingen. Gaat AI ons denken ooit vervangen en zitten we binnenkort thuis met een robot aan tafel?

Hetty Helsmoortel

Hoe CRISPR onze toekomst zal herschrijven

Het gebeurt niet elke dag, maar soms wordt er een ontdekking gedaan die de samenleving helemaal op zijn kop zet. Vandaag is dat CRISPR, de uitvinding van de eeuw, alleen weet u dat nog niet. Tot nu.

Maar wat is CRISPR? Een revolutionaire techniek om aanpassingen uit te voeren in het DNA van eender welk organisme. Waarom moet je dit weten? Omdat CRISPR prachtige kansen biedt, maar ook gevaren en een hoop ethische dilemma’s. Nu het genetisch aanpassen van mensen mogelijk wordt, vindt Hetty het hoog tijd dat we onszelf vragen stellen. Baby’s die geen HIV meer kunnen krijgen? Een nieuwe kankertherapie? Wat als intelligentie of geaardheid genetisch beïnvloedbaar zijn? Wat moeten we met deze technologie?

Pieter-Jan Vandevelde

Waarom co-creatie essentieel wordt om succesvol te innoveren in een snel veranderende wereld

Duurzame meerwaarde creëren in retail, dat is de unieke missie van Colruyt Group, die in de laatste decennia is uitgegroeid tot een gediversifieerde organisatie. Retail kent een ruime interpretatie: van voeding tot heel uiteenlopende activiteiten zoals energie, gezondheid en fashion. Een boeiende onderneming dus die met beide voeten in tal van complexe ecosystemen staat. Benieuwd vanuit welke motivaties Colruyt Group gericht investeert en innoveert in al deze waardeketens? Verschillende succesvolle innovatievoorbeelden zijn bekend: denk maar aan de zeeboerderij, de volledig geautomatiseerde Okay Direct of de zero-emissie waterstoftrucks. Voorbeelden van innovatie waar een ecosysteem met sterke partners de sleutel is om snel vooruitgang te maken.

In samenwerking met