30/03/2022 10:30  -  11/05/2022 17:00

Traject Hello Future? How can I help? van Flanders’ FOOD en EROV

Na een bizarre corona-periode is het meer dan ooit tijd om vooruit te kijken. Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie, en EROV, ondernemersplatform van Oost-Vlaanderen, slaan de handen in elkaar om kmo’s in de voedingssector te begeleiden en future-proof te maken. 

Get to know

30 maart van 09.30 – 17 uur

Wat zijn mogelijks eerste stappen? Hoe hebben andere spelers in het veld stappen gezet in de richting van toekomstgericht ondernemen? Wat zou jouw case kunnen zijn? Op deze dag gaan we op bezoek bij bedrijven die al eerste stappen gezet hebben.

  • Tijdens een eerste bedrijfsbezoek gaan we proberen om door de bomen het bos te zien. We zoeken uit hoe we in de veelheid van duurzame oplossingen tot een echte strategische, structurele wijziging in het businessplan kunnen komen. Hiervoor gaan we op bezoek bij bedrijven die al de eerste stappen gezet hebben richting toekomstgericht ondernemen. Doorheen de dag gaan we ook enkele explorerende denkoefeningen maken, om tot concrete inzichten te komen. Waar positioneert je bedrijf zich op vandaag? Wat maakt jou uniek, of net niet? Wat vind je niet bij jouw organisatie, dat concurrenten wel hebben? Waar zetten we graag meer op in, wat willen we liever afbouwen? Waar zit je precies in het veranderingsproces en wat was de moeilijkste stap?

Get to work

20 april van 9 – 17 uur

Vertrekkende vanuit je businessmodel, welke innovaties kan je ondernemen om je case te voltooien? In kleine groepjes nemen we alles eens door en gaan we ermee aan de slag.

  • Aan het einde van de dag zal er voldoende stof tot nadenken zijn. De deelnemers kunnen dan al wat gaan reflecteren over de positionering van hun eigen bedrijf, product en proces. Hiermee kunnen we dan in een tweede workshop handvatten geven vanuit de verschillende duurzame mogelijkheden. Zo gaan we zien waarop we verder moeten inspelen, en wat dat betekent voor het businessmodel. Hoe kan je verandering vandaag organiseren? Waar moet de operationele focus blijven? Hoe kan je innoveren? Maak je de juiste keuzes? Wat heeft er voor gezorgd dat bepaalde dingen gaan werken en financiële return gaan geven? Zo komen we tot betere inzichten in je businessmodel: wat is er sterk aan? Waarop scoor je minder? Wat verwacht je doelpubliek? Met deze inzichten proberen we een eerste mogelijke strategische focuspunt binnen het eigen businessplan te stellen.

Get together

11 mei van 9 – 17 uur

Hoe ver sta je nu? Wat zijn momenteel nog struggles waar je tegenaan loopt? Wat zijn de vervolgstappen? Hoe kan je je businessmodel en -strategie bijschaven? Wat is hoofdzaak, wat is bijzaak? Focus je best op een geleidelijke evolutie of is dit hét moment om grote stappen te nemen? Bespreek het samen en zet de puntjes op de i.

  • Met de inzichten van de eerste twee sessies gaan we dieper in op de verschillende strategische opties, en gaan we op zoek naar wat voor jou en de toekomst van je onderneming de beste leidraad kan zijn, een kader waaraan de komende jaren elke strategische, tactische en operationele keuze kan worden afgetoetst. We maken het zeer scherp en gaan op zoek naar die acties, activiteiten of bijsturingen met een potentieel exponentieel effect. Daarnaast gaan we ook op zoek naar dingen in je dagdagelijks activiteit of businessmodel die je mogelijks beter afbouwt of stopzet. Kortom, we zoeken naar focus, hoe je hier volop op kan inzetten én hoe je je organisatie kan meekrijgen in dit nieuwe denken en handelen.

Tijdens deze workshops leer je onder andere hoe verschillende maatschappelijke trends een invloed kunnen hebben op het voortbestaan van jouw organisatie. Welke trends leven bij de consumenten? Hoe komen deze tot stand? Tijdens de eerste ‘first steps’-webinar gaf Charlotte Boone van Flanders’ FOOD alvast concrete voorbeelden rond groeien door innovatie, en dat op niveau van het product, het proces en je business. De workshops zullen verder inzoomen op hoe ook de kleinere KMO zich moet blijven aanpassen aan een veranderende wereld.  Het webinar kan je hieronder vinden:

Meer info en inschrijven

Alimento zal een terugbetaling organiseren van € 140 per dag voor deelnemers van voedingsbedrijven die ressorteren onder Paritair Comité 220 (max. 3 deelnemers per bedrijf)

In samenwerking met Flanders’ FOOD, het innovatieplatform voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie. Samen met hun leden – bedrijven, onderzoeksinstellingen, verenigingen en federaties in de voedingssector– vormen zij de speerpuntclusteragrifood, het netwerk voor innovatie in de agrovoedingsindustrie.