Project DESICE 2024-2028

Project ter ondersteuning van de beleidsimplementatie van circulaire economie

Het project DESICE wil de beleidsimplementatie op het gebied van de circulaire economie verbeteren, met een specifieke focus op het vergroten van de capaciteit van productontwerpers. Dit zal leiden tot een verbeterd productontwerp, grotere marktkansen, kostenbesparingen, innovatie en een beter beheer van de toeleveringsketen. Het uiteindelijke doel is om bij te dragen aan de transitie naar een circulair economiemodel in de deelnemende regio’s.

Het project is een samenwerking tussen 8 partners uit 7 EU-landen: Anatoliki (Griekenland), Oost-Vlaanderen (België), Kranj (Slovenië), Thessaloniki (Griekenland), Litouwen, Imola (Italië), Muntenië (Roemenië) en Tartu (Estland).

Het belangrijkste probleem dat in het project aan de orde komt, zijn de uitdagingen waarmee lokale overheden worden geconfronteerd bij de transitie naar circulaire ontwerpprincipes als gevolg van financiële beperkingen, gebrek aan personeel en de behoefte aan nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen. Het project wil deze uitdagingen aanpakken door good practices en innovatieve bedrijfsmodellen rond het circulair ontwerp van diensten en producten te identificeren. Via interregionale samenwerkingsactiviteiten streven de partners ernaar beleidskennis uit te wisselen, van elkaars ervaringen te leren en hun regionale ontwikkelingsbeleid te verbeteren.

Er worden vier thema’s aangesneden:

1. Opleiding en training van professionals uit de creatieve en culturele sector (designers, architects, branding-marketeers, video developers, etc…) rond circulaire designaspecten zoals materiaalkeuze, upcycling, duurzame verpakkingen, ontwikkeling van nieuwe businessmodellen die producenten aansporen om duurzame en recycleerbare producten te ontwerpen…

2. Onderzoek en innovatie: innovatie die leidt tot de ontwikkeling van circulaire ontwerptechnologieën, zoals het ontwikkelen van nieuwe materialen, productieprocessen en businessmodellen

3. Ondersteuningsmechanismen en financiële initiatieven voor circulaire designprojecten

4. Nieuwe samenwerkingen: living lab, open innovation hubs, innovatieclusters, co-creaties…

Op de hoogte blijven?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, neem dan gerust contact op met projectcoördinator: Michiel Hagenaars (michiel.hagenaars@erov.be – 09 267 86 06).