Meer eten uit de korte keten

Project Leader Waasland 2023-2025

Context

Grensregio Waasland kent een rijke variatie aan hoeve- en streekproducten. Al eeuwenlang is deze vruchtbare regio gegeerd voor zijn landbouw. Net als in de andere regio’s werken producenten dag en nacht vol passie aan hun lokale producten. Maar wat deze kleinere regio typeert, zijn de veelal kleinschalige ondernemingen waar nog groeimogelijkheden zijn. Samen met hen willen we inzetten op een betere B-2-B-match voor hun producten, waarbij we streven naar lokale economie, duurzame logistieke oplossingen en een (bijgevolg) zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Doelstellingen

In het project Leader Waasland gaan we in de 6 deelgemeenten in de grensregio Waasland (Wachtebeke, Sint-Gillis-Waas, Beveren-Waas, Moerbeke-Waas, Kruibeke en Stekene) op zoek naar stimulatoren om de B2B-afzet van lokale hoeve- en streekproducten te verbeteren. Via een bevraging brengen we enerzijds het aanbod (van de producenten) en anderzijds de vraag (B2B-afnemers) proactief in beeld. Vervolgens gaan we op zoek naar mogelijke oplossingen zoals ‘hoe krijgen we het aanbod bij de vraag?’.
We focussen hierbij op 4 doelen. Het eerste doel is het logistieke/ ICT-proces (logistieke keten, bestelproces, facturatie,…), waarbij we ons actief afvragen hoe we de producten vlotter bij de afnemer krijgen. Het tweede doel is marketing/commercieel verhaal en communicatie waarbij we onderzoeken hoe we hoeve- en streekproducten via diverse kanalen naar een commerciële groei kunnen begeleiden. Bij het derde doel is het matchen van de vraag- en aanbodzijde op gebied van logistieke oplossingen door knelpunten bij huidige processen te detecteren en mogelijke nieuwe oplossingen uit te werken. Bovendien onderzoeken we (als 4e doel) hoe we de vraag- en aanbodzijde beter kunnen matchen door het opmaken van een communicatieplan met storytelling en de organisatie van een B2B-markt/netwerkevenement.
Om deze doelen te realiseren, betrekken we een ruime groep van stakeholders uit de regio bij deze onderzoeksvragen. Ben jij een lokale Wase producent of heb je interesse om in jouw (groot)keuken of winkel met lokale producten te werken, neem dan zeker contact met ons op.

Het ligt voor het rapen (in ’t Waasland)

Sinds januari 2023 werken we stap voor stap aan een sterkere verbinding tussen lokale producenten en B2B-klanten in Grensregio Waasland.

We startten met een grondige verkenning van zowel de vraag- als aanbodzijde, aangevuld met terreinbezoeken, gesprekken met partners en deelname aan relevante studiedagen. Een grootschalige enquête – verspreid bij 75 producenten en meer dan 1000 potentiële klanten – vormde de basis voor de volgende fases. In 2024 zetten we volop in op verbinding: een B2B-netwerkevent met smaakmarkt en inspirerende praktijkvoorbeelden bracht producenten en klanten dichter bij elkaar. Daarna volgden een diepgaande analyse van de enquêteresultaten en een eerste matchmakingsoefening.

Resultaat hiervan is onder andere de ontwikkeling van een praktische marketingtool (multicard sales), die we met een gerichte B2B-campagne promoten . Ook een kostprijsberekeningstool en een analyse van mogelijke drempels voor verkoop aan overheden en lokale besturen werd opgemaakt. Zo ontstond ‘Het ligt voor het rapen’. Meer info hierover: www.hetligtvoorhetrapenintwaasland.be.

Op de hoogte blijven?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, of aansluiten bij één van de activiteiten, neem dan gerust contact op met projectcoördinator: Eline De Smet (eline.de.smet@erov.be).