An Warrens is een jonge vrouwelijke onderneemster die recent de ‘JCI Award voor Oost-Vlaamse Jonge Ondernemer 2019’ in ontvangst mocht nemen. An runt samen met haar partner Kenneth De Smet een bedrijf dat zolderinrichting, schrijnwerk, isolatie, dak- en gevelwerken op maat levert. Het bedrijf is gevestigd in Sint-Niklaas en groeide op zeven jaar tijd uit tot een team van 15 arbeiders en 3 bedienden. Wij gingen bij An op de koffie om meer te horen over haar succesverhaal.

foto An Warrens

Kreeg je het ondernemen met de paplepel mee?
Niet echt. Voor KDS werkte ik bij Colruyt in de verkoop en – na bijscholing – in de bank- en verzekeringssector. Toen kwam ik mijn echtgenoot tegen en besloten we samen ons bedrijf op te richten, waar ik in het begin stille vennoot was. Intussen werk ik al vier jaar voltijds als mede-zaakvoerder.

Waar haal je persoonlijk het meest voldoening uit?
Uit kunnen doen wat ik graag doe en uit het zien groeien van onze werknemers in hun job. Verder ook in het succesvol beëindigen van projecten, ondanks de moeilijkheden die er soms zijn door ziekte van personeel of door defect materiaal. En als een klant een mailtje stuurt dat hij zeer tevreden is en dat het personeel zeer vriendelijk is, dat geeft mij heel veel voldoening!

Waar willen jullie staan tegen 2030?
We willen hoedanook nog groeien en de efficiëntie van onze werking verbeteren, door de juiste mensen te blijven vinden en ze gepast te motiveren zodat zij en wij onze job graag blijven doen. Naast verder investeren in mensen, willen we ook verder investeren in materiaal. Doordat onze activiteiten vrij uitgebreid zijn, is het belangrijk om nieuwe en grotere werktuigen aan te kopen. Verder willen we ook nog meer inzetten op netwerking: met collega’s, sectororganisaties en leveranciers.

Welke uitdagingen ervaar je in je dagelijkse bedrijfsvoering?
De klant wordt steeds veeleisender, vooral onder invloed van het internet. Hij zoekt alles uit, tot zelfs prijzen waarmee hij onze prijzen probeert te betwisten en een eigen calculatie maakt. Er is eveneens een evolutie naar bouwen met bouwpromotoren, waardoor de prijs steeds belangrijker wordt. Als je dan optreedt als onderaannemer, moet je soms werken met te kleine marges. Ook de bouw van meer meergezinswoningen en minder eengezinswoningen zorgt voor nieuwe uitdagingen. Die grote projecten gaan vaak gepaard met een grote tijdsdruk, waardoor je je eigen planning soms moeilijk kan aanhouden.

Wat vind je, tot slot, heel belangrijk?
Belangrijk is dat we onze mensen kunnen inzetten waar ze goed in zijn, wat ze graag doen zodat ze met plezier komen werken, want dan doen ze dat ook goed. Gewoon door te kijken naar hun kunnen. Je bent als bedrijf maar zo sterk als de mensen die bij je werken. Ze zijn op die manier ook fier dat ze bepaalde zaken van hun kunnen laten zien, waardoor ze er grote voldoening uit halen.

De JCI Award Oost-Vlaamse Jonge Ondernemer is een initiatief van JCI (Junior Chamber International), met steun van EROV.