1. Good practices gids

De good practices gids werd voltooid door partner 3 (het Litouws Innovatiecentrum). Het project wil een antwoord bieden op het gebruik aan ondersteuningsmaatregelen voor innovatieve startups met veel groeipotentieel. De partnerregio’s hebben good practices verzameld uit hun eigen regio, en dit werd verzameld in een gids. Je vindt er good practices in uit Catalonië (Spanje), Bologna (Italië), Litouwen, Lublin en Mazovië (Polen), Letland en Oost-Vlaanderen. Je kan de gids hier terugvinden.

  1. Interregional Thematic Workshop in Barcelona (26-27 april 2022)

Op 26 en 27 april trokken we naar Barcelona voor een interregionale thematische workshop. Het doel was het uitwisselen van ervaringen en good practices rond één bepaald thema. Tijdens deze workshop werd er gefocust op TALENT (het stimuleren, aantrekken en behouden van talent). De agenda voor dit evenement werd opgesteld door alle partners en experten uit alle regio’s. Zo leerden we bij van enkele Barcelonese bedrijven (bv. Mano a Mano), maar ook experts uit Litouwen (Invest Lithuania), Polen (Connect Poland Prize) en Letland (Entrepreneurship Competitiveness Department) kwamen aan het woord. Meer weten over dit bezoek?

  1. Interregional Thematic Workshop in Vilnius (25-26 mei 2022)

Het Litouws Innovatiecentrum nodigde alle partners uit voor een andere interregionale thematische workshop op 25 en 26 mei 2022. Het onderwerp van dit evenement was het ontwikkelen van startup ecosystemen in groeiende subsectoren en financiering. Ook hier waren opnieuw verschillende experts aan het woord. Zo leerden we meer over de fintech sector in Litouwen, de gaming industrie in Polen en over financiering in Barcelona. Daarnaast bracht Gentrepreneur ook een boeiende presentatie over haar activiteiten en over REACH, de community voor jonge, creatieve ondernemers waarvoor Gentrepreneur en EROV de handen in mekaar geslagen hebben.

Op 26 mei bezochten we de startup beurs in Vilnius. Dit is een jaarlijks, internationaal evenement voor en door startups. Er worden allerlei interessante panelgesprekken gehouden, bijvoorbeeld met de oprichters van Vinted en de man achter Flo. Daarnaast krijgen de startups ook de kans om hun bedrijf en businessplan te pitchen. De winnaar krijgt een mooie geldprijs als extra ruggensteuntje. Meer informatie over deze workshop, vind je hier.

  1. Interregional Thematic Workshop in Riga (27 mei)

Aansluitend namen we de bus naar Riga, waar het Letse ministerie van economie ons uitnodigde om kennis te maken met het Letse startup ecosysteem en het investeringslandschap. We leerden bij over innovatie in Letland en welke ondersteuningsmechanismen er zijn voor startups. Ook over dit bezoek kan je meer lezen via deze pagina.

  1. Actieplannen

Ontelbare activiteiten werden er in deze eerste fase uitgevoerd om de interregionale uitwisseling van ideeën en ervaringen te stimuleren, en om ook stakeholders warm te maken om zich te engageren in de ontwikkeling van de actieplannen. Een actieplan bevat verbeteringen van het beleidsinstrument, waardoor overheidsdiensten vernieuwd en verbeterd worden. In het geval van Start Easy is dat in functie van nieuwe bedrijven op de markt. Het actieplan moet leiden tot een beter beleid, tot het aanzetten van meerdere stakeholders om hun steentje bij te dragen aan dat beleid. Tijdens het laatste semester hebben alle partnerregio’s hun actieplannen gefinaliseerd en werden ze goedgekeurd door het Gemeenschappelijk Secretariaat. Dat betekent dat we vanaf 1 augustus onze acties kunnen beginnen uitvoeren! Wil je meer weten over de actieplannen?

  1. Bevraging naar verhoogde capaciteit

Het Start Easy project wil onderzoeken of de deelnemers hun capaciteit en hun kennis over Europese good practices verbeterd hebben dankzij dit project. Dit onderzoek wil alle data verzamelen om een overzicht te krijgen van hoe het project impact gehad heeft op de partnerregio’s. De bevraging richt zich naar iedereen die betrokken was bij het uitwisselen van ervaringen: de partners, stakeholders, experts… Zo kunnen we het leerproces beter in kaart brengen. Wil jij ook ons ook helpen? Vul de bevraging in!