Beter voorkomen dan genezen…
… is zo één van die slagzinnen die je al je hele leven naar je hoofd geslingerd krijgt. Er is dan ook niets minder waar. Dat stelde ook dokter Servaas Bingé in zijn webinar rond gezond ondernemen (13 december 2022). Heb je het gemist? Geen nood, we maakten een beknopte, verrijkende samenvatting voor je.
Als huisarts stelde dr. Servaas Bingé vast dat de huidige geneeskunde de problemen pas achteraf oplost. Jaren later, als sportarts, stelden sporters hem proactief de vraag hoe hij hen kon helpen om zo gezond mogelijk te zijn. En laat dat nu net de kunst zijn: zo leven dat je bepaalde gezondheidsproblemen kan vermijden en dus niet moet meemaken!
Omwille van deze tegenstelling ging hij nadenken hoe de modale patiënt niet ook zo’n houding zou kunnen aannemen? M.a.w. hoe de geneeskunde er mee voor kan zorgen dat gepast omgaan met je lichaam, geest, slaap, stress en lichaamsbeweging ervoor kan zorgen dat de wachtzalen leger en leger worden.
Als ondernemer wil je – net als een sporter – toegewijd zijn, niet bang zijn om te falen, bijleren en wil je de teamwerking stimuleren. Je klanten zijn eigenlijk je supporters en competitie vertaalt zich in je motivatie. Optimalisatie van een aantal factoren vooraf kan veel leed voorkomen, zowel in het ondernemerschap als in je gezondheid.
Wat kan jij doen om optimaal te performen met voeding?
- Veel meer water drinken (de meesten onder ons zijn chronisch gedehydrateerd)
- Gezond eten betekent met kleine beetjes eten, geen bewerkte suikers en veel groenten eten. Een ongezond patroon leidt tot negatieve invloed op werk en slaap… en leidt tot chronische aandoeningen (ontstekingen)
- Niet roken en veel bewegen
- Extra vitamine D nemen, ter vervanging van soms te weinig zonlicht
- Ontstekingswerende voedingsmiddelen nemen: omega-3-vetzuren, plant-based voeding, polyphenolen (kruiden, noten…) en flavonoïden (allerlei groenten)
- Alcoholgebruik laag houden
Voldoende lichaamsbeweging – ons lichaam dient er eenmaal voor – kan door:
- af en toe krachttraining toelaten
- na elk uur zitten eventjes gaan rechtstaan en wat rondlopen
- veilig sporten begint bij een sportkeuring om je spierzwaktes en -sterktes in kaart te brengen
- vijf dagen per week sporten gedurende 30 min. per dag bij matige beweging kan volstaan (of een variant daarop)
- stress beperken, om een chronisch stressverhaal te vermijden
Het flowchart hiernaast geeft aan wat je mogelijkheden zijn als er zich al dan niet een probleem stelt:
Er rest dus maar één optie: maak ‘De Klik’ (= de titel van het boek van de spreker) naar een blijvende gedragsverandering:
- herschrijf je eigen regels en kijk kritisch naar wat je nu doet
- sluit vriendschap met jouw emoties, gebruik ze eerder als bondgenoot dan als vijand
- neem actie waardoor je kan overgaan naar nieuwe routines en gewoontes.
Maar onze (goede) voornemens lijken nogal eens te mislukken. Om succes te boeken zijn volgende puntjes uiterst belangrijk:
- denk positief en vanuit jouw regels
- neem niet teveel hooi op je vork
- omring je met de juiste experts en hulpbronnen
- werk samen en deel je processen
- uit falen moet je positieve zaken halen
Dit artikel gaat nog dieper in op het voedingsaspect “We moeten beseffen dat voeding ons kapot kan maken”. En tenslotte: hier vind je de website van onze spreker-arts.