Stefan Van Bockland en zijn vrouw Vicky zijn marktkramers. Samen staan ze al 17 jaar op verschillende markten in het Waasland en verkopen snoep in allerlei smaken en kleuren.
Hoe zijn jullie marktkramers geworden?
Stefan: “Mijn vader François is al meer dan 60 jaar marktkramer. Ik werkte eerst 2 jaar elders, maar dat beviel me niet. Ik stapte mee in de zaak van mijn ouders, samen met mijn vrouw Vicky. We houden van het sociaal leven, de afwisseling en het buiten zijn. Ons kraam staat op 6 verschillende markten in regio Waasland. En af en toe krijgen we nog hulp van mijn vader François!”
Hoe hebben jullie afgelopen jaar ervaren?
“Vóór corona liep alles goed, maar toen moesten ineens alle markten dicht. We hadden onmiddellijk een groot stockprobleem. Veel van onze producten zijn niet lang houdbaar. We waren op dat moment nog niet actief op sociale media, dus konden onze voorraad niet onmiddellijk op een andere manier verkopen. We zijn dan gestart met een Facebookpagina en huis-aan-huis leveringen in de buurt. Daarnaast zijn we ook gestart met thuisverkoop op een drietal dagen in de week. Hoewel we vrij afgelegen wonen, vonden veel mensen toch de weg naar ons snoepkraam. Het was enorm belangrijk voor ons om niet stil te zitten en contact te houden met de klanten.”
“De beslissing om markten te sluiten was in ons ogen totaal niet eerlijk. Grootwarenhuizen, bakkers en slagers mochten wel open blijven. Markten werden als uitzondering gezien binnen de voedingssector. Maar klanten komen naar de wekelijkse markt om eten te kopen en dat kon nu niet meer. Iedereen werd verplicht om naar het warenhuis te gaan. Dit terwijl de positie van de markten al moeilijk is. De markten waren gedurende 12 weken dicht! Gelukkig vonden we onmiddellijk terug binding met onze klanten toen de markten terug mochten plaatsvinden.”
Zijn jullie de acties tijdens de lockdown blijven verder zetten erna?
“We baten enkel op zaterdagnamiddag de thuiswinkel nog uit. Hierdoor trekken we mensen uit de buurt aan die niet naar de markt gaan. Ook via Facebook trekken we een ander soort cliënteel aan. Dit is wel echt een nieuw kanaal dat we ontdekt hebben dankzij corona. Met de thuisleveringen zijn we ondertussen wel gestopt, want dit was echt niet rendabel. Tijdens de lockdown gaf het ons wel een doel. Deze klanten zijn echter terug afgehaakt en we stopten met deze (dure) service.”
Hoe zal 2021 er uit gaan zien voor jullie?
“Er is terug een volledige markt, zonder beperkingen op kramen. Er is enkel nog een verplichte vaste looprichting met een vaste in- en uitgang. In ons ogen is dit weinig zinvol, deze regel mag herzien worden. Toch zijn we heel tevreden dat we terug volop kunnen werken, 6 dagen op 7. Sommige klanten blijven spijtig genoeg weg, vaak omdat men schrik heeft van het virus. Gelukkig bestaan er initiatieven zoals #doelokaal en de ‘Week van de Markt’, waar 26 gemeenten aan deelnamen. Een duidelijk signaal om de openbare markten terug onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Dergelijke initiatieven om markten extra in de kijker te zetten, steunen we voor 100%.”
“Via de thuiswinkel en onze Facebookpagina trekken we nieuw cliënteel aan.”
“Los daarvan mogen we niet klagen over de gang van zaken. Ons gezin met 2 kinderen kan hiervan leven. Financieel komen we nu min of meer gelijk uit aan vorige jaren. Mede dankzij de overheid die tijdens de eerste lockdown de periode financieel overbrugd heeft. Toch geloof ik dat er te veel sectoren gesloten werden, terwijl het eigenlijk niet nodig was.”
Mis je het gebrek aan inspraak?
“Ik zit in het bestuur van de Vereniging van Marktkramers van Waasland. Momenteel beslist de gemeente heel veel over de inrichting van een markt. Er zou nog meer inspraak van de vereniging mogen zijn. We ervaren ook hoe minder streng de regels zijn in een gemeente, hoe beter de markt daar loopt. Wanneer ingangen drastisch beperkt worden, komt dit bijvoorbeeld de beleving niet ten goede. De mondmaskerplicht is op sommige plaatsen streng. Er mag bijvoorbeeld niets geproefd worden op de markt, ook al vindt alles buiten plaats. Berusten in de regels is helaas de enige optie.”
Zouden jullie je ooit vestigen op een vaste plek?
“Neen. Verkoop vanuit een winkelpand kan nooit geëvenaard worden met wat we verkopen op deze 6 markten. Elke marktplaats geeft ander cliënteel en er is veel vrijheid. Vrijheid die je niet hebt als je vasthangt aan een duur pand. Natuurlijk zijn er ook plichten en leggen gemeenten strikte richtlijnen op voor hun markten. Thuis zijn we onze eigen baas en dit geeft wel voldoening. Of we voor de rest van ons leven marktkramer zouden blijven? Niet noodzakelijk. Zolang we eraan verdienen en het graag doen. Het is wel een zware job en je blijft werken, non-stop. Daarom hebben we ook liever niet dat de kinderen in de zaak zouden stappen. We willen samen genieten van ons pensioen. Mijn vader kan het niet laten van nog steeds mee te helpen. Hij kent nooit rust, zelfs niet op zijn oude dag.”