AI-communicatietools zijn hot. ChatGPT, ChatSonic, Claude, Bing, Bard, Dall-e, Firefly, Midjourney. De lijst is eindeloos. Maar waarvoor kan je ze eigenlijk gebruiken, wat zijn de voor- en nadelen en hoeveel kosten ze per maand?  Brecht Vanderstraeten van I Like Media zocht het voor ons uit en nam de bekendste AI-communicatietools onder de loep. 

ChatGPT (OpenAI)

Wat? ChatGPT is een AI-communicatietool die vooral sterk is in tekstverwerking, copywriting en research. 

Voordeel? De tool is multi-inzetbaar. Je kunt de tool gebruiken voor het schrijven van blogposts, voor het genereren van dummytekst voor websites of om synoniemen te vinden voor SEO keywords zodat je beter kan gevonden worden op het internet. De tool is ook ideaal als inspiratiebron voor nieuwe ideeën.

Nadeel? ChatGPT is niet verbonden met het internet waardoor je enkel informatie kan raadplegen die teruggaat tot eind 2021. Dat is het moment dat ze gestopt zijn met de tool te trainen. 

Prijs? Gratis

GPT- 4 (OpenAI)

Wat? GPT-4 is de nieuwste versie van Chat GPT. 

Voordeel? Het grote voordeel van de betalende versie zijn de plugins. Plugins maken het namelijk wel mogelijk om de tool te verbinden met het internet waardoor je pdf’s kan lezen, webpagina’s kan raadplegen tot zelfs YouTube video’s samenvatten in bullet points. Iets wat de gratis versie niet kan. 

Nadeel? GPT-4 is betalend

Prijs?  20 $ per maand

Bing (Microsoft)

Wat? Bing werkt volgens een vergelijkbaar principe als ChatGPT. De chattool is net als Chat GPT sterk in tekstverwerking, copywriting en research.

Voordeel? Bing is altijd verbonden met het internet waardoor de tool dus op ieder moment real-time informatie kan aanleveren. Bing is ook zeer interactief en geeft je tal van suggesties voor mogelijke vragen of extra opdrachten. Zo kom je sneller tot betere ‘prompts’ (zie kader). 

Nadeel? Om Bing te gebruiken moet je over een Microsoft Account beschikken en Edge, de browser van Microsoft, installeren op je laptop of smartphone. 

Prijs? Gratis

Dall-e (OpenAI)

Wat? Dall-e is een text-to-image tool waarmee je afbeeldingen, foto’s, visuals en illustraties kunt genereren. 

Voordeel? De grote troef van Dall-e is dat je eindeloos veel variaties van hetzelfde thema kunt maken. Een kleine tip: keep it simple. Beperk je tot één onderwerp. Vraag niet om collages te maken met honderd verschillende opdrachten want dan gaat de tool blokkeren. 

Nadeel? Dall-E is vooral sterk in afbeeldingen en illustraties en veel minder in het construeren van fotomateriaal. 

Prijs? Gratis en premium (15 $ voor extra credits) 

Firefly (Adobe)

Wat? Net als Dall-e is Firefly een text-to-image model waarmee je afbeeldingen, foto’s, visuals en illustraties kunt genereren. 

Voordeel? Allee afbeeldingen op Firefly zijn rechtenvrij beschikbaar, waardoor je geen auteursrechten moet betalen. Sterker nog: word je ooit gedagvaard voor de rechtbank, dan betaalt Adobe je advocaatkosten. Zo zeker zijn ze dat alles wat via Firefly gegenereerd is vrij is van auteursrechten. 

Prijs? Gratis en premium (€ 5,58 /maand)

Prompts (in apart kader)

Maak je gebruik van AI-communicatietools dan zijn prompts essentieel. Prompts zijn de opdrachten die je ingeeft in de chatbot van de tool en die bepalen welk resultaat je zult krijgen. Hoe beter je prompts, hoe beter de resultaten die de tool je zal geven. Wil je weten hoe je een goede prompt schrijft? Op de website www.learnprompting.org vind je tal van handige tips om betere prompts te schrijven. 

Heb je ons razend interessant webinar met Brecht Vanderstraeten gemist? Geen probleem, we hebben de meest interessante weetjes voor jou op een rij gezet. Er zitten trouwens nog heel wat interessante sessies aan te komen. We hopen je dan ook te mogen begroeten op één van onze volgende activiteiten.